Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe borstreconstructie bij kanker vanaf komend jaar vergoed

Nieuwe borstreconstructie bij kanker vanaf komend jaar vergoed

DIEMEN (ANP) - Een nieuwe manier van het reconstrueren van borsten met eigen vetcellen wordt vanaf 1 januari volgend jaar opgenomen in de basisverzekering, zo meldt het Zorginstituut. Het instituut verwacht dat jaarlijks tussen de 600 en 900 vrouwen die door borstkanker of ter voorkoming ervan hun borsten hebben laten verwijderen in aanmerking komen voor de ingreep.

Bij autologe vettransplantatie (AFT), oftewel lipofilling, wordt eerst de huid op de plek van de borst opgerekt. Dat moet met een speciale bh, die minimaal 10 uur per dag moet worden gedragen. Vervolgens wordt in meerdere operaties met vetcellen uit het eigen lichaam een nieuwe borst opgebouwd. Omdat het dragen van de speciale bh "behoorlijk wat discipline vergt en er ook meerdere operaties nodig zijn om de nieuwe borst of borsten met vetcellen op te bouwen, zal lipofilling niet de keuze zijn van iedere vrouw die ervoor in aanmerking komt", zo concludeert het Zorginstituut.

Na een borstamputatie hebben vrouwen de mogelijkheid om een hersteloperatie te laten uitvoeren, legt de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC) uit. Dat kon al met implantaten, of met een grote transplantatie van vet en huid van de buik, bil of benen. Het nadeel van die laatste ingreep is volgens chirurg Andrzej Piatkowski van de NVPC dat in een zware operatie een grote klomp vet in één keer wordt verplaatst. Daarbij ontstaat een flink litteken op de plek waar het vet wordt weggehaald. De nieuwe ingreep is minder belastend voor de patiënt, doordat middels liposuctie telkens kleine hoeveelheden vet worden weggezogen en terug gespoten. Nog een voordeel: ook vrouwen die relatief weinig vet op hun lijf hebben komen ervoor in aanmerking. Piatkowski: "Slanke dames, zonder buikje, vielen eerder buiten de boot. Voor hen was er alleen een prothese."

De afgelopen jaren werd onderzoek gedaan naar de methode, onder leiding van het Maastricht UMC+. De onderzoekers, onder wie Piatkowski, vergeleken 91 patiënten die een reconstructie met eigen vetweefsel ondergingen met 80 patiënten die een implantaat kregen. De eerste groep was nadien tevredener met de borsten en voelde zich fysiek beter. Volgens het Zorginstituut is met de studie aangetoond dat lipofilling een effectieve behandeling is voor vrouwen die door borstkanker of uit voorzorg hun borsten hebben laten verwijderen.

Meer uit Gezond

RIVM waarschuwt voor smog op vrijdag

BILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.

2 dagen geleden
NVWA onderzoekt meerdere meldingen van cannabis in Haribo-snoep

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.

3 dagen geleden
Snellere en goedkopere vaccinproductie door aanpassing virus

WAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.

4 dagen geleden
Haribo meldt dat cannabis niet door bedrijf in snoep terechtkwam

BREDA (ANP) - De cannabis die in colasnoepjes van Haribo is gevonden, is daar niet tijdens de productie in terechtgekomen. Dat laat de snoepfabrikant weten na onderzoek naar de herkomst van de besmetting.

1 week geleden
Karremans wil snel regelgeving tegen nicotinesticks

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid, VVD) verwacht snel met regelgeving te kunnen komen om de hoeveelheid nicotine te beperken in nicotinesticks en andere vergelijkbare producten. Dat laat hij weten in een reactie op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit naar voren komt dat er op dit moment veel te veel nicotine in deze sticks zit.

1 week geleden
Zorg spreekt af seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken

UTRECHT (ANP) - De zorg heeft donderdag een plan gepresenteerd om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. "Herkennen, erkennen, bespreken", is het motto, "wij willen dat onopmerkzaamheid voor altijd verdwijnt".

1 week geleden
Gezondheidsraad: maak minder gebruik van je hoofd tijdens sporten

DEN HAAG (ANP) - Sporters zouden minder hun hoofd moeten gebruiken om bijvoorbeeld een bal te koppen, en dat kan door spelregels te veranderen. Lichtere ballen kunnen ook helpen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. De raad zegt dat 'hoofdcontact' het risico op dementie kan vergroten.

1 week geleden