Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe bewindslieden De Bruijn, Wiersma en Van Weyenberg beëdigd

Nieuwe bewindslieden De Bruijn, Wiersma en Van Weyenberg beëdigd

DEN HAAG (ANP) - De koning beëdigt dinsdag drie nieuwe bewindslieden in het demissionaire kabinet. Tom de Bruijn (D66) wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De Tweede Kamerleden Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) worden respectievelijk staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De benoemingen zijn tijdelijk, totdat een nieuw kabinet aantreedt.

De drie vullen de opengevallen plekken op die ontstonden na een aantal verschuivingen in het kabinet. Sigrid Kaag is minister van Buitenlandse Zaken geworden en kon de post voor Buitenlandse Handel er niet bij doen. Ook minister Wouter Koolmees van SZW kreeg het te druk doordat hij de taken van de staatssecretaris op zijn ministerie erbij kreeg. Er was een nieuwe staatssecretaris van IenW nodig omdat Stientje van Veldhoven die positie vroegtijdig verlaat omdat ze ander werk heeft gevonden.

De in 1948 in Eindhoven geboren De Bruijn is geen onbekende op het departement van Buitenlandse Zaken. Hij ging daar na zijn afstuderen aan de slag. Hij klom op tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Daarna vertrok hij in 2011 naar de Raad van State. Van juni 2014 tot juni 2018 was hij wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu in Den Haag. Tot half juli was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van de denktank Clingendael.

De liberaal Wiersma (35) kent het terrein van sociale zaken goed. Hij zit sinds 2017 in de Tweede Kamer en was enkele jaren daarvoor voorzitter van de FNV-jongerenclub. Hij zat toen ook in de Sociaal-Economische Raad (SER). In de Kamer hield hij zich onder meer bezig met sociale zaken en onderwijs. Sinds de verkiezingen in maart voerde hij het woord over asielbeleid, migratie, mensenhandel, prostitutie en arbeidsmigratie.

Van Weyenberg (48) kwam in 2012 in de Kamer en is al jaren vicefractievoorzitter. Hij hield zich in de Kamer onder meer bezig met pensioenen, inkomensbeleid en belastingen. Voor die tijd werkte hij jarenlang op het ministerie van Economische Zaken. De sociaal-liberaal zit in het formatieteam, dat zich bezighoudt met de vorming van een nieuw kabinet. Het is volgens een woordvoerder van D66 vooralsnog niet bekend of hij dat blijft doen.

Meer uit Politiek

Commissaris: groot risico op seksueel wangedrag in gevangenissen

DEN HAAG (ANP) - In gevangenissen is het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag zeer groot en daarom zijn stevige maatregelen nodig, zegt Mariëtte Hamer. De Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld heeft hierover een advies opgesteld na signalen van wangedrag door medewerkers in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Elke vorm van seksuele omgang tussen gedetineerden en medewerkers is per definitie grensoverschrijdend en strafbaar, luidt haar vuistregel.

1 uur geleden
Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

3 uur geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

4 uur geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

4 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

4 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

5 uur geleden
Minister blij dat coulance met PAS-melders mag van Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal vindt het "goed nieuws" dat de Raad van State provincies ruimte geeft om ondernemers die buiten hun schuld zonder natuurvergunning werken, niet aan te pakken. Het demissionaire kabinet voelt een "grote verantwoordelijkheid" om de problemen van deze groep structureel op te lossen, maar dat is niet eenvoudig, waarschuwt zij.

6 uur geleden