Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe bewindslieden bereiden zich voor op hard politiek klimaat

Nieuwe bewindslieden bereiden zich voor op hard politiek klimaat

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet-Rutte IV treedt aan in een periode van hard politiek debat. De maandag beëdigde bewindspersonen bereiden zich al voor op hardvochtige debatten in de Tweede Kamer.

"Het is wel hard", zegt Gunay Uslu (D66), sinds maandag staatssecretaris van Cultuur en Media, over de cultuur aan het Binnenhof. De harde debatten in de Kamer zijn volgens de bewindsvrouw "wel spannend voor mij als nieuweling". Dat is iets "waar ik me goed op moet voorbereiden", zegt Uslu. Ze moet nog "een manier vinden om daarin te kunnen bewegen."

De nieuwe staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat (VVD), heeft "nagedacht" over de politieke context waarin hij toetreedt tot het Binnenhof. "Ik ben me er bewust van dat het klimaat niet per se warmer wordt", zegt hij over de sfeer in de samenleving én de Tweede Kamer. Maar hij heeft zich voorgenomen "zo goed als mogelijk de focus op de bal te houden", aldus de kersverse bewindsman. "Ik laat me niet afleiden."

Veel frustratie

Ook de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) ziet "veel frustratie over en weer", maar hij wil nog geen oordeel vellen over de relatie tussen de Kamer en het kabinet. Volgens hem is het een weerspiegeling van de situatie in de samenleving. "We leven in een stressvolle tijd en dat geldt ook voor de dialoog die er de afgelopen tijd is geweest tussen het kabinet en de Kamer", zegt Dijkgraaf. "Als we kijken wat de gemoedstoestand in Nederland is, dan zien veel mensen: het kan beter."

VVD'er Liesje Schreinemacher, de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft het politieke klimaat zien verharden in Nederland in de afgelopen jaren toen ze lid van het Europees Parlement was. "In Brussel werk je wat meer in de luwte. Je zit wel in de politiek, maar je hebt niet zoveel boze mensen zoals je vanmiddag op het Plein kon zien", zei ze, verwijzend naar de corona-demonstranten in Den Haag.

Verhard

"Het politieke klimaat is verhard en dat is wel spannend als je aan zo'n uitdaging begint, maar voor mij geen reden om het niet te doen", aldus Schreinemacher.

Binnenkort praten de fractievoorzitters van partijen in de Tweede Kamer met Kamervoorzitter Vera Bergkamp over de omgangsvormen in het parlement en de regels daaromtrent. De laatste weken voor het kerstreces werd het Kamerwerk overschaduwd door een reeks incidenten en aanvaringen tijdens debatten, waarbij voornamelijk Kamerleden van Forum voor Democratie betrokken waren.

Meer uit Binnenland

Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

1 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

3 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

5 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

5 uur geleden
Hertellen stemmen in Tilburg is begonnen

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de stemmen van vier stembureaus in Tilburg is begonnen. De hertelling gebeurt onder het toeziend oog van een delegatie van de Tweede Kamer en duurt naar verwachting tot 15.00 uur. Het gaat om ongeveer 6000 stemmen die opnieuw bekeken moeten worden.

6 uur geleden