Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe bemanningsleden naar ruimtestation ISS

Nieuwe bemanningsleden naar ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Het internationale ruimtestation ISS krijgt vier nieuwe bewoners over de vloer. Een ruimteschip van SpaceX brengt twee Amerikanen, een Rus en een astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar het laboratorium.

De lancering staat gepland voor maandag 7.45 uur Nederlandse tijd. De raket met de vier ruimtevaarders moet dan opstijgen van ruimtebasis Kennedy Space Center bij Cape Canaveral in Florida. Op dinsdagochtend om 8.38 uur moeten de ruimtevaarders arriveren op hun bestemming, ongeveer 400 kilometer boven de aarde.

Een van de bemanningsleden is Sultan al-Neyadi (41) uit de Emiraten. Dat land wil zich met ruimtevaart profileren. In 2019 ging een andere astronaut uit de VAE ongeveer een week naar het ISS. Sinds vorig jaar draait een satelliet uit het land in een baan rond Mars, en later dit jaar moet een onbemand karretje aankomen op de maan.

Een ander bemanningslid is de 37-jarige Amerikaan Warren Hoburg. Hij wordt getraind om over een paar jaar naar de maan te kunnen gaan. Hij is een van de astronauten in het zogeheten Artemis-programma.

De andere twee die maandag naar het ISS gaan, zijn de Amerikaan Stephen Bowen (59) en de Rus Andrej Fedjaev (42).

In het ISS zitten nu drie bewoners uit de Verenigde Staten, drie uit Rusland en een Japanner. Vier van hen moeten volgende maand terugkeren naar de aarde. Voor de andere drie kwam zondag vervangend vervoer aan, een nieuw vaartuig waarmee ze in september kunnen terugkeren. Het ruimteschip waarmee ze eigenlijk zouden vertrekken, is kapotgegaan door inslag van ruimtegruis. Dat vaartuig gaat volgende maand zonder mensen aan boord naar de aarde.

Meer uit Buitenland

Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

7 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

7 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

8 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

8 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden
Joodse volk kan geen bezetter in thuisland zijn, zegt Netanyahu

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei vrijdag dat het Joodse volk niet kan worden beschouwd als "bezetters in hun historische thuisland". Daarmee reageerde hij op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van vrijdag. Het hof stelde vast dat de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, een Palestijns gebied, een schending zijn van de internationale wet.

11 uur geleden