Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe baas leger: continuïteit van de krijgsmacht is in gevaar

Nieuwe baas leger: continuïteit van de krijgsmacht is in gevaar

DEN HAAG (ANP) - Volgens de nieuwe bevelhebber van de krijgsmacht is de "continuïteit van de krijgsmacht in gevaar". Dat zei generaal Onno Eichelsheim tijdens de kleinschalige ceremonie in de Ridderzaal waar hij het commando over het leger kreeg. Hij maakte duidelijk dat Defensie er geld bij moet krijgen.

De huidige situatie betekent dat "we ons grondgebied en dat van onze bondgenoten niet kunnen beschermen. Dat we niet de missies kunnen uitvoeren die noodzakelijk zijn", aldus de nieuwe Commandant der Strijdkrachten (CDS). Het leger kan niet de veiligheid bieden die de Grondwet voorschrijft, zei hij.

Volgens Eichelsheim zijn brandhaarden dichterbij dan burgers zich realiseren. Hij verwees daarbij naar Oekraïne en Syrië. "De naïviteit en overtuiging dat het ons niet raakt, moeten we echt ver achter ons laten."

NAVO

In de NAVO is eerder afgesproken dat de lidstaten over drie jaar 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan Defensie. Dan moet er meer dan 7 miljard euro jaarlijks bij. Om tot het Europees gemiddelde te komen, moet er structureel al 4 miljard euro bij. Dat Nederland de norm niet haalt "ondermijnt onze geloofwaardigheid als collectief en schaadt tegelijkertijd ons eigen belang", vindt Eichelsheim.

De afgelopen jaren kreeg Defensie er wel weer geld bij. "De goede weg is ingeslagen", zei luitenant-admiraal Rob Bauer, de scheidende CDS. Maar hij waarschuwde dat het vertrouwen "broos" is. Volgens hem moet er "fors" geïnvesteerd worden. Het is belangrijk dat duidelijk wordt wat er op de lange termijn gaat gebeuren met de koers en het budget van Defensie, benadrukte Bauer, die naar de NAVO vertrekt.

Grote uitdagingen

Demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie zei bij de overdracht dat de krijgsmacht voor grote uitdagingen staat. "Een militair aanzwellend China, en een Rusland dat raketten klaarzet met de neus naar Europa, en troepen op de grens met Oekraïne. Dictators in meerdere landen die democratie verpulveren. Een veranderend klimaat dat voor natuurgeweld zorgt."

Eichelsheim is de eerste CDS met een gevechtsinsigne. Hij heeft dat verdiend met zijn inzet in Afghanistan. Hij was eerder onder meer baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

1 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

5 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

9 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

9 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

10 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

12 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

13 uur geleden