Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

De autoriteiten van Gaza meldden donderdag dat er sinds het uitbreken van de oorlog 7 oktober ruim 17.100 Palestijnse doden zijn gevallen. Zo'n 46.000 mensen zouden gewond zijn geraakt, van wie 1900 het afgelopen etmaal.

Na eerdere acties in de afgelopen weken kwamen nog niet eerder op zoveel treinstations mensen samen om zich uit te spreken over de situatie in Gaza en Israël. In Enschede, Almere, Leeuwarden, Zwolle, Groningen, Alkmaar, Nijmegen, Eindhoven en de vier grote steden kwamen mensen om 18.00 uur bij elkaar. Achter de organisatie van de landelijke actie zit een groep mensen "die betrokken zijn bij verschillende sociale bewegingen en organisaties", aldus een woordvoerder eerder in een aankondiging.

'Ceasefire now!'

In de hal van Den Haag Centraal hadden zich rond 18.00 uur zo'n honderd mensen verzameld. Ze zitten in een kring op de grond. Er wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. In het midden van de kring liggen enkele Palestijnse vlaggen op de grond. Demonstranten hadden borden en een spandoek bij zich. Onder meer de leus "From the river to the sea, Palestine will be free" werd geroepen.

Op Amsterdam Centraal kwamen enkele honderden mensen samen. Ook daar zijn Palestijnse vlaggen te zien. De demonstranten klappen en roepen "Ceasefire now!". Ook de leuzen "Nederland schande, bloed aan je handen" en "Stop bombing Gaza" zijn te horen. Een aantal demonstranten heeft borden bij zich met daarop geschreven 'Jews against genocide' en 'Jews demand ceasefire now'. De politie houdt een oogje in het zeil bij de sit-in.

Chanoeka

Dat de actie samenvalt met de eerste dag van het joodse feest Chanoeka, is volgens de organisatie toeval. De sit-ins worden op dinsdagen en donderdagen georganiseerd omdat het dan het drukst is op stations en zo de meeste mensen worden bereikt. Een volgende actie staat gepland op donderdag 21 december.

Meer uit Binnenland

Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

7 minuten geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

28 minuten geleden
14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

29 minuten geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

56 minuten geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

1 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

2 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

2 uur geleden