Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw-Zeelandse minister over cycloon: dit is klimaatverandering

Nieuw-Zeelandse minister over cycloon: dit is klimaatverandering

WELLINGTON (ANP) - De Nieuw-Zeelandse minister van Klimaatverandering, James Shaw, zegt dat de cycloon die de afgelopen dagen grote schade aanrichtte in Nieuw-Zeeland, gerelateerd is aan klimaatverandering. In een toespraak voor het Nieuw-Zeelandse parlement vroeg hij om "onmiddellijke actie". "We kunnen onze kop niet in zand steken als het strand onder water staat", aldus Shaw.

Dinsdag werd voor de derde keer in de geschiedenis in Nieuw-Zeeland de noodsituatie afgekondigd. Dat gebeurde nadat duidelijk begon te worden wat voor schade cycloon Gabrielle op het Noordereiland had achtergelaten. Tientallen weggespoelde wegen hebben grote delen van het land afgesneden, meer dan 225.000 huishoudens zitten zonder stroom en kustgemeenten staan onder water.

"Er zullen mensen zijn die het te vroeg vinden om hierover te praten", zei Shaw, lid van de Green Party. "Maar we staan er middenin. We moeten ophouden excuses te verzinnen om geen actie te hoeven ondernemen." De minister is "boos en verdrietig om de decennia die we kibbelend en ruziënd hebben doorgebracht over de vraag of klimaatverandering echt is of niet". "Duidelijk is dat als we nu niets doen, het alleen maar erger wordt", aldus Shaw.

De Nieuw-Zeelandse premier Chris Hipkins sprak al van "extreem weer dat volgt op extreem weer", verwijzend naar de hevige overstromingen die de grootste stad van het land, Auckland, twee weken eerder troffen.

Meer uit Buitenland

Alsnog zomertijd in verdeeld Libanon na verrassend uitstel

BEIROET (ANP/RTR) - Libanon gaat toch officieel over op de zomertijd na een verrassend uitstel. Waarnemend premier Najib Mikati maakte een ommezwaai. Deze moslim-politicus verschoof vorige week de invoering van de zomertijd naar 20 april als de islamitische vastenperiode ramadan afloopt, maar hij komt daar nu op terug. In heel Libanon wordt woensdagnacht alsnog de klok een uur vooruit gezet.

1 uur geleden
Comité aan de slag met complexe invulling klimaatschadefonds

NEW YORK (ANP) - Het internationale comité dat concrete voorstellen moet doen voor het op te richten fonds voor klimaatschade, is vanaf maandag voor het eerst bijeen. "Jullie zijn niet alleen hier om een fonds op te zetten, het gaat om iets veel groters: een reddingslijn voor kwetsbare mensen en plaatsen", gaf VN-klimaatchef Simon Stiell de leden mee bij de opening van de vergadering. Die wordt gehouden in het Egyptische Luxor.

1 uur geleden
Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

3 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

5 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

6 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

7 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

10 uur geleden