
Nieuw-Zeeland versoepelt grensregels na Avatar-rel
WELLINGTON (ANP/AFP) - Buitenlanders die naar Nieuw-Zeeland willen, kunnen het land binnenkort weer makkelijker in. De regering heeft besloten burgers uit andere landen weer in meer gevallen toe te staan na een rel rondom het grensbeleid. De Nieuw-Zeelandse overheid werd beschuldigd van het hanteren van een dubbele standaard omdat de filmploeg van Avatar-regisseur James Cameron het land wel in mocht, maar anderen niet.
Cameron en zijn filmploeg vlogen vorige maand van Los Angeles naar Wellington om in Nieuw-Zeeland weer een Avatar-film op te nemen. Cameron had daarvoor speciale toestemming gekregen. De regering kreeg daarop kritiek van mensen die dat niet eerlijk vonden, onder wie een man uit Hongkong die als gevolg van de strenge regels niet bij de geboorte van zijn eerste kind kon zijn.
Nieuw-Zeeland, dat maandag meedeelde dat de laatste patiënt met coronaverschijnselen is genezen, sloot in maart de grenzen vanwege de uitbraak van het zeer besmettelijke longvirus. Om het land nog in te komen, moest iemand de Nieuw-Zeelandse nationaliteit hebben of in het land wonen. Wie samen reisde met een staatsburger of ingezetene kon het land ook nog in komen.
Mensen die in Nieuw-Zeeland komen werken, worden weer toegestaan als zij unieke technische vaardigheden met zich meebrengen of als zij betrokken zijn bij een project dat van aanzienlijk regionaal of nationaal belang is. Minister van Immigratie Iain Lees-Galloway benadrukte wel dat de verplichte twee weken quarantaine bij binnenkomst van kracht blijft. "De lat ligt hoog om een uitzondering te krijgen om het land in te komen, en die blijft hoog om de verspreiding van Covid-19 te stoppen en de gezondheid van de mensen in Nieuw-Zeeland te beschermen."
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse regering vindt dat de hulpgoederen die nu Gaza binnenkomen lang niet toereikend zijn. "Dit is veel te weinig, te laat en te langzaam", aldus een woordvoerder. Duitsland vindt dat er meer vaart gemaakt moet worden.
7 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft bekendgemaakt dat Oekraïne en Rusland "net een grote gevangenenruil hebben voltooid" en dat die "binnenkort van kracht zal worden". Het is niet duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt.
8 minuten geledenJOHANNESBURG (ANP/RTR) - Door problemen met een van de schachten van een goudmijn nabij Johannesburg, zitten 289 mijnwerkers ondergronds vast. Het mijnbouwbedrijf Sibanye zegt dat ze allemaal veilig zijn en dat gewerkt wordt aan een plan om ze naar boven te halen.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Israëlische aanvallen op Gaza hebben sinds middernacht (lokale tijd) aan zestien mensen het leven gekost, meldt de burgerbescherming vrijdag. De aanvallen vonden plaats in meerdere gebieden, meldt Mohammed al-Mughayyir van de instantie aan persbureau AFP.
3 uur geledenSYDNEY (ANP/DPA) - Het dodental van de overstromingen in het zuidoosten van Australië is opgelopen naar minstens vier. De kust van de staat New South Wales is getroffen door hevige stortregens. Die nemen vrijdag naar verwachting af, maar het overstromingsgevaar is nog niet geweken.
8 uur geledenLONDEN (ANP) - Sinds de pro-Europese en anti-regeringsprotesten in 2024 gebruikt de Georgische politie steeds vaker gendergerelateerd geweld tegen vrouwelijke demonstranten. Dat concludeert Amnesty International vrijdag in een nieuw onderzoek.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De 31-jarige man die ervan wordt verdacht vandaag een jong stel te hebben doodgeschoten bij het Capital Jewish Museum in Washington, wordt aangeklaagd voor moord. Er wordt onderzocht of hij werd gemotiveerd door haat en terrorisme. Dat zei waarnemend openbaar aanklager Jeanine Pirro donderdagavond.
8 uur geleden