Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw-Zeeland meldt meer besmettingen met Zuid-Afrikaanse variant

Nieuw-Zeeland meldt meer besmettingen met Zuid-Afrikaanse variant

WELLINGTON (ANP/AFP/RTR) - Nieuw-Zeeland heeft nog eens twee besmettingen vastgesteld met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat kon vermoedelijk om zich heen grijpen in een hotel waar reizigers in quarantaine zaten. Australië heeft uit voorzorg het quarantainevrije reizen voor reizigers uit de eilandenstaat voor nog eens drie dagen opgeschort.

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten maakten afgelopen weekend ook al melding van een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant. Een Nieuw-Zeelandse vrouw testte positief na een maandenlang verblijf in Europa, waar ze ook Nederland had bezocht. Ze zat na terugkeer in haar thuisland in quarantaine in een hotel en testte daar herhaaldelijk negatief. Pas na vertrek bleek ze toch besmet te zijn met het virus.

De autoriteiten hebben nu ook twee andere besmettingen gelinkt aan het Pullman Hotel in Auckland. Er wordt uitgezocht hoe het daar mis kon gaan. "Het doet vermoeden dat er iets gebeurde in het Pullman waar deze mensen mogelijk met elkaar in contact zijn gekomen", zei minister Chris Hipkins, die verantwoordelijk is voor de aanpak van het virus.

De nieuwe uitbraak is een tegenvaller voor Nieuw-Zeeland, dat internationaal wordt gezien als een succesverhaal. Het 5 miljoen inwoners tellende land heeft verspreiding van het virus zeer beperkt kunnen houden. Er overleden 25 patiënten en er zijn minder dan 2000 besmettingen gemeld. Er waren tot afgelopen weekend ruim twee maanden geen lokale besmettingen gemeld.

Nieuw-Zeelanders maken zich zorgen over de nieuwe besmettingen. De Zuid-Afrikaanse variant wordt gezien als extra besmettelijk. Bij testlocaties in Auckland liepen de wachttijden door de drukte weer flink op. Ook het nabijgelegen Australië vertrouwt het niet. Het quarantainevrije reizen vanuit Nieuw-Zeeland was al voor 72 uur opgeschort en dat wordt nu met nog eens drie dagen verlengd.

Meer uit Buitenland

Exitpolls: Claudia Sheinbaum nieuwe president van Mexico

MEXICO-STAD (ANP) - De 61-jarige Claudia Sheinbaum, die tot vorig jaar burgemeester was van Mexico-Stad, heeft de presidentsverkiezing in Mexico geworden. Dat melden Mexicaanse media en regeringspartij Morena op grond van eigen exitpolls. Klimaatwetenschapper Sheinbaum wordt de eerste vrouwelijke president van Mexico.

38 minuten geleden
Bij mesaanval in Mannheim verwonde agent overlijdt na coma

MANNHEIM (ANP/DPA) - De politieagent die vrijdag gewond raakte bij een mesaanval in het Duitse Mannheim is dood. Dat melden het openbaar ministerie van Karlsruhe, het politiebureau van Mannheim en de staatsrecherche. Eerder zondag was hij in een kunstmatige coma gebracht.

10 uur geleden
Trump waarschuwt: celstraf kan breekpunt zijn voor aanhangers

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat hem naar de gevangenis sturen een "breekpunt" kan zijn voor zijn aanhangers.

10 uur geleden
Noord-Korea stuurt geen ballonnen met afval meer naar Zuid-Korea

PYONGYANG (ANP/RTR/DPA) - Noord-Korea laat voorlopig geen ballonnen met allerlei afval meer naar Zuid-Korea vliegen. Dat meldt het land via het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA. De afgelopen dagen stuurde Pyongyang bijna duizend ballonnen met afval zoals sigarettenpeuken, plastic en zelfs uitwerpselen naar het zuidelijke buurland.

11 uur geleden
Alle opvangcentra Rafah leeg, meldt VN-organisatie UNRWA

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Alle 36 opvangcentra van de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook zijn nu leeg. Volgens de organisatie waren duizenden families gedwongen te vluchten door de operaties van de Israëlische strijdkrachten.

15 uur geleden
Bondskanselier Scholz naar overstromingsgebied Zuid-Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaat maandag naar het overstromingsgebied in Zuid-Duitsland. Volgens de krant Bild wil hij met eigen ogen zien wat de situatie in het gebied is.

15 uur geleden
Ondanks megaverlies houdt ANC vast aan president Ramaphosa

PRETORIA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Ondanks haar megaverlies bij de verkiezingen in Zuid-Afrika, houdt regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) vast aan president Cyril Ramaphosa. Het ANC moet voor het eerst een coalitie vormen, na dertig jaar alleenheerschappij sinds het einde van de apartheid.

17 uur geleden