Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw-Zeeland gaat uitgaven aan klimaathulp verviervoudigen

Nieuw-Zeeland gaat uitgaven aan klimaathulp verviervoudigen

WELLINGTON (ANP/AFP) - Nieuw-Zeeland gaat zijn uitgaven aan internationale klimaathulp verviervoudigen. Op die manier wil het land iets doen aan zijn, naar eigen zeggen, "jammerlijk ontoereikende" reactie tot nu toe op de uitdagingen waarvoor klimaatverandering de wereld stelt.

Premier Jacinda Ardern liet maandag weten dat het budget van haar land voor klimaathulp over een periode van vier jaar tijd wordt verhoogd naar 930 miljoen dollar (800 miljoen euro). Minstens de helft van dat geld zal naar eilandstaten in de Stille Oceaan gaan. Veel van die eilanden worden door de stijgende zeespiegel bedreigd.

De website Climate Action Tracker bestempelt Nieuw-Zeelands huidige budget voor klimaathulp als "kritiek onvoldoende". Door de verhoging komt die bijdrage van Nieuw-Zeeland per hoofd van de bevolking ongeveer gelijk te liggen aan dat van een land als het Verenigd Koninkrijk.

De aankondiging van de budgetverhoging komt twee weken voordat de klimaattop van de Verenigde Naties, COP26, in het Schotse Glasgow begint.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse school in Michigan

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - In de Amerikaanse staat Michigan zijn dinsdag minstens drie scholieren doodgeschoten in een middelbare school. Bij de schietpartij in de plaats Oxford, ongeveer 65 kilometer van Detroit, raakten acht anderen gewond, onder wie een docent. De overige gewonden waren leerlingen.

3 uur geleden
Minstens vijf doden na storm in Turkije

ISTANBUL (ANP) - Een storm die maandag en dinsdag door de Turkse regio Marmara raasde heeft vijf mensen het leven gekost, zei het Turkse ministerie van Volksgezondheid dinsdag. Ook raakten 63 mensen gewond. Marmara is het gebied dat aan Griekenland grenst en waarin ook de steden Istanbul en Bursa liggen.

3 uur geleden
CNN schorst broer van oud-gouverneur Cuomo van New York

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft dinsdag (lokale tijd) zijn anchorman Chris Cuomo tot nader order geschorst. Aanleiding voor de maatregel waren onthullingen dat hij op journalistiek ongeoorloofde wijze zijn broer Andrew Cuomo had geholpen, toen deze als gouverneur van New York beschuldigd werd van seksuele intimidatie van medewerkers. Andrew Cuomo trad vanwege die beschuldigingen in augustus af.

4 uur geleden
Pools parlement keurt beperkte toegang aan grens met Belarus goed

WARSCHAU (ANP) - Het Poolse parlement heeft dinsdag een wet aangenomen die tijdelijke beperkingen tot toegang bij de buitengrenzen van het EU-land met Belarus, Rusland en Oekraïne toestaat.

4 uur geleden
WHO: niet-gevaccineerden, mijd regio's met overdracht Omikron

GENÈVE (ANP) - Wie niet volledig is gevaccineerd tegen Covid-19 en ook kwetsbaar is voor het virus, kan voorlopig beter niet reizen naar gebieden waar de Omikron-variant wordt overgedragen binnen de gemeenschap. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een bijgewerkt reisadvies over de Omikron-variant.

6 uur geleden
WHO adviseert 60-plussers niet te reizen

GENÈVE (ANP/AFP) - Mensen boven de 60 zouden hun reisplannen maar even in de ijskast moeten zetten om niet te worden blootgesteld aan de risico’s die de Omikron-variant met zich meebrengt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die herhaalt wel dat algemene reisverboden niet zinvol zijn om de verspreiding van het al dan niet gemuteerde virus tegen te houden.

10 uur geleden
Oud-stafchef Trump werkt mee aan onderzoek bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP/RTR) - Mark Meadows, voormalig stafchef van oud-president Donald Trump, werkt alsnog mee met de commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Hij werd in september gedagvaard met onder anderen oud-adviseur Steve Bannon, maar had in eerste instantie geweigerd. Hij zou in de cel kunnen belanden als hij daaraan vasthoudt.

11 uur geleden