Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw-Zeeland excuseert zich voor 'vernedering' migranten

Nieuw-Zeeland excuseert zich voor 'vernedering' migranten

AUCKLAND (ANP/AFP) - De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft maandag aangekondigd dat ze formeel haar excuses zal aanbieden aan immigranten afkomstig van eilanden in de Stille Oceaan. Tijdens de jaren 70 waren zij vaak het doelwit van "vernederende politie-invallen."

Na de Tweede Wereldoorlog werd migratie vanaf eilanden in de Stille Oceaan, zoals Samoa, Tonga en Fiji, door Nieuw-Zeeland aangemoedigd om personeelstekorten in het land op te lossen. Toen de economie achteruitging werden de immigranten ervan beschuldigd banen in te pikken van de lokale bevolking.

Volgens Ardern werden de beruchte invallen rond zonsopgang uitgevoerd door de politie en immigratiediensten die zochten naar mensen met een verlopen visum, om ze vervolgens het land uit te zetten. De immigranten zouden hierbij zijn beoordeeld op basis van hun ras. Deze doorzoekingen gingen volgens de premier gepaard met verbale en fysieke vernedering.

Erkennen en herstellen

"De invallen en waar ze voor stonden hebben diepe wonden achtergelaten. Hoewel we de geschiedenis niet kunnen veranderen, kunnen we deze wel erkennen en proberen om fouten te herstellen", zei Ardern.

Het formele excuus zal op 26 juni worden gemaakt in het gemeentehuis van de stad Auckland.

Meer uit Buitenland

Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft gewaarschuwd dat "in het buitenland verblijven burgers niet ontslaat van hun verplichtingen jegens het vaderland". De regering heeft daarom besloten dat consulaten niet langer diensten verlenen aan weerbare mannen die de dienstplicht zouden kunnen vervullen. De consulaten zullen die mannen alleen nog helpen bij de terugkeer naar Oekraïne.

54 minuten geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

1 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

1 uur geleden
Doden bij pogingen migranten Engeland in bootjes te bereiken

WIMEREUX (ANP) - Bij pogingen van migranten om met een bootje via het Kanaal Engeland te bereiken, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, meldt de Franse nieuwssite La Voix du Nord. Bronnen bevestigen het nieuws tegenover persbureau AFP. Er is een grote zoekactie op touw gezet. Het ongeluk komt voor de Britse regering op een gevoelig moment, omdat afgelopen nacht een wet is aangenomen om de oversteken tegen te gaan.

3 uur geleden
Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

10 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

10 uur geleden
Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

11 uur geleden