Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw woonprotest in Amsterdam aangekondigd

Nieuw woonprotest in Amsterdam aangekondigd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondag 26 februari een nieuw woonprotest gehouden. Dat meldt de organisatie achter de betoging. In september 2021 vond in Amsterdam ook al een protest plaats voor het recht op betaalbaar wonen, waar volgens de organisatie zo’n 18.000 mensen aan meededen.

Ook in onder meer Utrecht, Den Haag, Arnhem, Leiden en Rotterdam waren er demonstraties tegen het woningtekort. De organisatie van het komende woonprotest concludeert dat sinds deze eerste "golf van demonstraties door het hele land niets wezenlijk is verbeterd aan de woonsituatie van miljoenen Nederlanders".

De organisatie stelt dat er jaarlijks nog steeds duizenden huisuitzettingen plaatsvinden, het aantal dakloze mensen niet is afgenomen, de beschikbaarheid van sociale huurwoningen niet is toegenomen en miljoenen mensen nog iedere dag leven met de gevolgen van de veel te dure, tijdelijke contracten in de vrije sector. "Het gevolg van beleid dat structureel en doelbewust is ingericht op het spekken van rijke vastgoedbezitters en verhuurders, ten koste van het woonrecht van burgers", aldus de organisatie.

Mars tegen leegstand

Na een demonstratie om 13.00 uur die de organisatie wil houden op de Dam, moet volgende week zondag een zogenoemde mars tegen leegstand door de Kalverstraat richting het Amsterdamse stadhuis volgen. "De drukke Kalverstraat is een symbolische locatie, omdat daar, midden in het stadscentrum, duizenden vierkante meters aan bewoonbare ruimte leeg staat voor de winsten van grote internationale retailbedrijven en vastgoedbeleggers", aldus Melissa Koutouzis, een van de organisatoren.

Na het protest moeten meer acties volgen. "Ook in vormen die verstorend zijn. Zo voeren we de druk op. Want: wie niet horen wil, moet voelen", aldus een andere woordvoerder.

Locatie

Een woordvoerder van de gemeente kon nog niet zeggen of de demonstratie in de drukke Kalverstraat gefaciliteerd zal worden, of dat de betogers uit moeten wijken naar een andere locatie. De organisatie zegt vastberaden te zijn de mars door de binnenstad "hoe dan ook plaats te laten vinden".

In 2021 werd het woonprotest in Amsterdam verplaatst van de Dam naar het Westerpark, omdat daar meer ruimte was. Na de betoging in het park mochten de actievoerders wel naar de Dam lopen. Volgens de politie splitste een groep zich af toen de protestmars arriveerde om een pand te kraken. Er werden 61 mensen aangehouden.

Meer uit Binnenland

Ook Belastingdienst wil apps als TikTok weren van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Ook de Belastingdienst heeft medewerkers gevraagd apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen, uit vrees dat die gebruikt zouden kunnen worden om mensen te bespioneren. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat de dienst het kabinet hierin volgt. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) deed vorige week al een dringende oproep hiertoe aan rijksambtenaren, naar aanleiding van een advies van inlichtingendienst AIVD.

4 minuten geleden
VPRO: Wim de Bie sprak geweten van progressief Nederland aan

DEN HAAG (ANP) - Wim de Bie riep tijdens zijn carrière op om niet achter de massa aan te lopen, en sprak decennia lang het geweten aan van progressief denkende Nederlanders. Dat zegt algemeen directeur Lennart van der Meulen namens de VPRO in een verklaring over de overleden cabaretier en schrijver.

22 minuten geleden
Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

32 minuten geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

52 minuten geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

1 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

1 uur geleden
Nieuwe fase in liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat vanaf maandag een nieuwe fase in. Het Openbaar Ministerie heeft drie dagen uitgetrokken om te reageren op de pleidooien van de advocaten van de verdachten, onder meer op het uitvoerige pleidooi van de advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

7 uur geleden