Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw woonprotest in Amsterdam aangekondigd

Nieuw woonprotest in Amsterdam aangekondigd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondag 26 februari een nieuw woonprotest gehouden. Dat meldt de organisatie achter de betoging. In september 2021 vond in Amsterdam ook al een protest plaats voor het recht op betaalbaar wonen, waar volgens de organisatie zo’n 18.000 mensen aan meededen.

Ook in onder meer Utrecht, Den Haag, Arnhem, Leiden en Rotterdam waren er demonstraties tegen het woningtekort. De organisatie van het komende woonprotest concludeert dat sinds deze eerste "golf van demonstraties door het hele land niets wezenlijk is verbeterd aan de woonsituatie van miljoenen Nederlanders".

De organisatie stelt dat er jaarlijks nog steeds duizenden huisuitzettingen plaatsvinden, het aantal dakloze mensen niet is afgenomen, de beschikbaarheid van sociale huurwoningen niet is toegenomen en miljoenen mensen nog iedere dag leven met de gevolgen van de veel te dure, tijdelijke contracten in de vrije sector. "Het gevolg van beleid dat structureel en doelbewust is ingericht op het spekken van rijke vastgoedbezitters en verhuurders, ten koste van het woonrecht van burgers", aldus de organisatie.

Mars tegen leegstand

Na een demonstratie om 13.00 uur die de organisatie wil houden op de Dam, moet volgende week zondag een zogenoemde mars tegen leegstand door de Kalverstraat richting het Amsterdamse stadhuis volgen. "De drukke Kalverstraat is een symbolische locatie, omdat daar, midden in het stadscentrum, duizenden vierkante meters aan bewoonbare ruimte leeg staat voor de winsten van grote internationale retailbedrijven en vastgoedbeleggers", aldus Melissa Koutouzis, een van de organisatoren.

Na het protest moeten meer acties volgen. "Ook in vormen die verstorend zijn. Zo voeren we de druk op. Want: wie niet horen wil, moet voelen", aldus een andere woordvoerder.

Locatie

Een woordvoerder van de gemeente kon nog niet zeggen of de demonstratie in de drukke Kalverstraat gefaciliteerd zal worden, of dat de betogers uit moeten wijken naar een andere locatie. De organisatie zegt vastberaden te zijn de mars door de binnenstad "hoe dan ook plaats te laten vinden".

In 2021 werd het woonprotest in Amsterdam verplaatst van de Dam naar het Westerpark, omdat daar meer ruimte was. Na de betoging in het park mochten de actievoerders wel naar de Dam lopen. Volgens de politie splitste een groep zich af toen de protestmars arriveerde om een pand te kraken. Er werden 61 mensen aangehouden.

Meer uit Binnenland

81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

10 minuten geleden
Verdachte fataal bruiloftsdrama: ik wilde in zijn been steken

SCHIPHOL (ANP) - Een 23-jarige man die in oktober 2022 bij een ruzie op een Somalische bruiloft in Beverwijk een 20-jarige man uit Purmerend zou hebben doodgestoken, zegt dat hij nooit de bedoeling had het slachtoffer dodelijk te verwonden. "Het was chaos, ik was bang, ik wilde hem alleen in zijn been steken om te ontkomen", zei Abduwahab A. dinsdag tegen de rechtbank op Schiphol. Daar staat hij samen met medeverdachte Abdirahman A. (22) terecht.

24 minuten geleden
Nog eens 8 relschoppers rond voetbalwedstrijd Utrecht aangehouden

UTRECHT (ANP) - De politie heeft deze week nog eens acht verdachten aangehouden in de zaak van de rellen na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles op zondag 26 mei. Het gaat om mannen uit Utrecht, Maarssen, Vleuten en Houten. Alle verdachten zitten vast voor verhoor.

51 minuten geleden
Agent gebruikt vuurwapen in Ter Apel, man raakt gewond aan been

TER APEL (ANP) - In het Groningse Ter Apel heeft een politieagent dinsdagmiddag zijn vuurwapen gebruikt, waarbij een man gewond is geraakt aan zijn been. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het voorval.

1 uur geleden
Licht wisselvallig weer tijdens Pinkpop

LANDGRAAF (ANP) - Het wordt komend weekend wisselend weer tijdens festival Pinkpop. Volgens Weeronline wordt het prima festivalweer, maar behoort een enkele bui wel tot de mogelijkheden.

1 uur geleden
Ook fabrikanten willen meer controle op opgevoerde fatbikes

DEN HAAG (ANP) - Fabrikanten zijn het eens met de oproep van gemeenten en meerdere organisaties om meer te doen tegen opgevoerde fatbikes. Brekr, Phatfour en Knaap kunnen zich ook vinden in het verhogen van de minimumleeftijd. "Ook wij willen geen ongelukken met ons product", zegt medeoprichter van Brekr Niels Willems over de in Nederland geproduceerde fatbikes. "Veiligheid gaat boven de verkoop. En bovendien krijgt de fatbike op deze manier een verkeerd imago."

2 uur geleden
Fonds Slachtofferhulp wil aparte juridische status voor fatbike

DEN HAAG (ANP) - Het Fonds Slachtofferhulp pleit voor een aparte juridische status van de fatbike, waarmee de leeftijdsgrens voor de snelle fiets naar 16 jaar kan. Het fonds steunt de petitie hierover die dinsdagmiddag door tientallen gemeenten en andere organisaties is overhandigd aan de Tweede Kamer.

2 uur geleden