Nieuw toeslagenmemo brengt fiscus verder in verlegenheid
DEN HAAG (ANP) - Ambtenaren van de Belastingdienst stelden in 2016 voor om mensen die 3000 euro of meer aan kinderopvangtoeslag terug moesten betalen, zonder verder onderzoek het etiket 'opzet/grove schuld' op te plakken. Zij verloren het recht op een betalingsregeling of schuldhulpverlening bij de gemeente.
Dat blijkt uit een memo dat deze week is opgedoken en dat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het plan moest de fiscus helpen een grote achterstand in aanvragen voor een betalingsregeling weg te werken.
Eerder werd al duidelijk dat van de vele duizenden mensen die van 'opzet/grove schuld' zijn beschuldigd, 96 procent dat stempel ten onrechte kregen. Van Huffelen liet daarop onderzoek doen en dat heeft dit memo uit 2016 aan het licht gebracht.
Onderzoek
Of het voorstel ook daadwerkelijk is uitgevoerd, wordt nu verder onderzocht. "Maar één van de lessen van de afgelopen periode is dat dit soort signalen zeer serieus genomen moeten worden", zegt Van Huffelen. "En deze signalen passen ook bij verhalen die ik hierover hoor in mijn gesprekken met gedupeerde ouders."
De staatssecretaris belooft dat zij "gezien de ernst" deze zaak "tot op de bodem laat uitzoeken". Zij wil ook onderzocht hebben hoe het kan dat ouders die nooit het stempel 'opzet/grove schuld' hebben gekregen, naar eigen zeggen in schuldhulptrajecten toch geconfronteerd werden met verwijten van fraude.
Van Huffelen meldt verder dat de Kamer eerder ten onrechte is verteld dat tot 2017 mensen met een toeslagenschuld tot 1500 euro altijd een betalingsregeling konden krijgen. "Uit een kleine steekproef komt naar voren dat deze werkwijze in de praktijk niet altijd gevolgd lijkt te zijn."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen tekst en uitleg moeten geven aan de Tweede Kamer over de voorgenomen asielcrisiswet. Dat voornemen leidde tot veel rumoer tijdens de eerste dag van de politieke beschouwingen. Vooral coalitiepartij NSC kreeg het zwaar te verduren.
28 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - In het Brabantse Roosendaal is in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand uitgebroken in een bedrijfspand. De brandweer heeft kunnen vermijden dat de brand overslaat naar naastgelegen panden en is de komende uren nog aan het blussen.
31 minuten geledenOUDE PEKELA (ANP) - Op de N367 bij Oude Pekela in Groningen is woensdagavond een dode gevallen bij een ernstig verkeersongeval rond 23.30 uur, meldt de politie. Twee andere mensen raakten gewond.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is niet overtuigd van het "rechtsstatelijk leiderschap" van premier Dick Schoof. Hij zei in een eerder debat toe als leider van het kabinet de rechtsstaat te zullen beschermen, maar Bikker ziet daar nog weinig van terug. Sterker, zij ziet juist "politiek bestuurlijke chaos" en "staatsrechtelijke piraterij" in het kabinet-Schoof.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben elkaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen niet aangevallen, terwijl daar eerst vrees voor was. Toch kan de coalitie nog niet opgelucht ademhalen: interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) lag zwaar onder vuur en sloeg zich met moeite door het debat heen. Bovendien heeft de coalitie nog een dag aan debat te gaan.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De SGP wil niet zomaar een bezuiniging op het budget van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp "slikken", zegt partijleider Chris Stoffer. Het kabinet wil daar uiteindelijk 2,4 miljard euro op bezuinigen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is geen "polonaise" dat de BBB het volledige ministerie van Landbouw bestiert, zegt partijleider Caroline van der Plas. Haar partij leverde Femke Wiersma als minister van Landbouw en Jean Rummenie als staatssecretaris. Zij moeten nu maatregelen nemen die veel pijn doen bij de BBB-achterban.
4 uur geleden