
Nieuw ruimteschip terug op aarde na proefvlucht naar maan
SAN DIEGO (ANP) - Land in zicht voor een nieuw Amerikaans ruimteschip. Na een proefvlucht van ruim drie weken rond de maan keert de Orion zondag terug op aarde. Het is de bedoeling dat een ander vaartuig, de eerste commerciële lander, zondag juist naar de maan vertrekt.
De Orion was op 16 november gelanceerd, na jaren van voorbereiding. Het vaartuig moet over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen. Om alle systemen te testen, ging het nu zonder bemanning rond de maan. Iets meer dan een week geleden begon het aan de vlucht terug. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA doet het ruimteschip het beter dan verwacht.
Het vaartuig bestaat uit twee delen. Vooraan zit het Amerikaanse deel waar later de bemanning moet zitten. Achterin, in het Europese deel, zitten onder meer de aandrijving en de Nederlandse zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Op zondag, vlak voor de terugkeer in de dampkring, gaan ze uit elkaar. Het Europese deel verbrandt in de dampkring, het Amerikaanse deel moet afremmen en uiteindelijk hangend aan parachutes zachtjes in zee plonzen. Dat gebeurt in de Grote Oceaan ten westen van Mexico. De 'splashdown' staat gepland voor 18.39 uur Nederlandse tijd. Een marineschip takelt het daarna uit het water en brengt het aan land.
Op de ruimtebasis Cape Canaveral staat een ander vaartuig klaar voor de lancering zondag. Het Japanse bedrijf ispace wil volgend jaar een lander gecontroleerd op de maan zetten. Dat is tot nu toe alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie/Rusland en China gelukt. De lancering staat gepland voor 8.38 uur Nederlandse tijd. Het opstijgen was in de afgelopen tijd een paar keer uitgesteld omdat er meer controles aan de raket nodig waren.
Meer uit Buitenland
KYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.
7 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Trump en zijn vrouw Melania gaven hulpverleners de hand om ze te bedanken. Ook ontmoetten ze nabestaanden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
7 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
9 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
10 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
10 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
12 uur geleden