Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw onderzoek DNB bevestigt kleine kans op loon-prijsspiraal

Nieuw onderzoek DNB bevestigt kleine kans op loon-prijsspiraal

AMSTERDAM (ANP) - De kans dat een flinke stijging van de lonen de inflatie extra aanjaagt, is in Nederland klein. Dat heeft nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigd. Daarmee lijken de loonstijgingen die de laatste tijd in cao's worden afgesloten, een verlaging van de rente in de eurozone later dit jaar niet in de weg te staan.

Vorig jaar waarschuwde DNB-baas Klaas Knot nog herhaaldelijk voor de dreiging van een zogeheten loon-prijsspiraal. Van zo'n scenario zou sprake zijn als mensen flink meer te besteden krijgen, meer gaan uitgeven en daarmee bedrijven aanzetten om hun prijzen verder op te voeren.

Knot haalde de lonen vorige maand ook nog aan bij de presentatie van het jaarverslag van DNB. Hij zei toen dat de Europese Centrale Bank (ECB) wat hem betreft de rente waarschijnlijk in juni weer iets kan verlagen als dan uit cijfers blijkt dat de loongroei de inflatie niet opnieuw aan het stuwen is.

Hogere loonsverhogingen

De inflatie in Nederland lag in 2022 nog op bijna 12 procent, maar daalt volgens DNB inmiddels gestaag richting de 2 procent. Dat is het streefpercentage van de ECB. Het nieuwe onderzoek van DNB wijst uit dat de inflatie vakbonden en werkgevers wel duidelijk heeft aangezet tot het afspreken van hogere loonsverhogingen. Maar andersom zou de doorwerking van de lonen naar de inflatie niet zo sterk zijn.

Dat komt volgens onderzoekers van DNB waarschijnlijk omdat arbeidskosten niet de enige kosten zijn voor bedrijven. De hoogte van de lonen is daarom ook niet de enige factor die de prijzen van bedrijven bepaalt. Ook zouden bedrijven een deel van de hogere arbeidskosten in hun winstmarges kunnen opvangen.

Volgens DNB is het wel nodig om de loonontwikkeling nauw te blijven volgen. "In veel nieuwe cao's wordt nog steeds rekening gehouden met eerdere stijgingen van de inflatie. Dat wil zeggen dat de doorwerking van de inflatiepiek naar de loongroei nog niet is voltooid", schrijft de centrale bank in een vrijdag naar buiten gebracht bulletin.

Meer uit Financieel

Meer winst voor Vattenfall, ondanks gedaalde energieprijzen

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar flink toenemen met 43 procent tot bijna 17 miljard Zweedse kronen (1,45 miljard euro), ondanks de gedaalde energieprijzen. Dat is onder andere gelukt doordat het bedrijf de energieprijzen vast heeft gezet, met name in Scandinavische landen.

5 minuten geleden
Musk moet berichten sociale media blijven voorleggen aan advocaat

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk moet zijn berichten op sociale media nog steeds eerst door een advocaat laten lezen. Musk wilde van de verplichting af omdat die zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden, maar het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zijn beroep verworpen. De rechters lichtten hun besluit niet toe.

6 minuten geleden
Air France-KLM wil in kosten snijden na fors kwartaalverlies

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM wil de kosten terugdringen nadat het luchtvaartconcern over de eerste drie maanden een verlies van bijna een half miljard euro heeft gerapporteerd. Zo wil het bedrijf onder meer voorlopig geen nieuw ondersteunend personeel aannemen. Ook moeten de overheadkosten, de kosten voor het draaiende houden van de onderneming, omlaag. Of er ook banen moeten verdwijnen, is niet bekend.

24 minuten geleden
OpenAI mag artikelen Financial Times gebruiken voor ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/DPA) - De populaire chatbot ChatGPT wordt in de toekomst ook getraind met artikelen uit de Britse zakenkrant Financial Times. Dat meldde ChatGPT-moederbedrijf OpenAI. De ontwikkelaar van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft een licentieovereenkomst gesloten met de krant.

44 minuten geleden
Air France-KLM daalt op Damrak na kwartaalverlies

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM behoorde dinsdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis. Het verlies had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Daardoor moest de luchtvaartmaatschappij reizigers compenseren. Ook kwam er minder omzet uit de vrachtdivisie van het concern. Het aandeel verloor bijna 4 procent.

45 minuten geleden
Lufthansa kondigt kostenbesparingen aan na verlies door stakingen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Lufthansa gaat snijden in de kosten. Het Duitse luchtvaartconcern ziet zich hiertoe genoodzaakt door aanhoudende stakingen eerder dit jaar in Duitsland.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten Air France-KLM op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis. Het verlies had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Daardoor moest KLM reizigers compenseren.

1 uur geleden