Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw onderzoek DNB bevestigt kleine kans op loon-prijsspiraal

Nieuw onderzoek DNB bevestigt kleine kans op loon-prijsspiraal

AMSTERDAM (ANP) - De kans dat een flinke stijging van de lonen de inflatie extra aanjaagt, is in Nederland klein. Dat heeft nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigd. Daarmee lijken de loonstijgingen die de laatste tijd in cao's worden afgesloten, een verlaging van de rente in de eurozone later dit jaar niet in de weg te staan.

Vorig jaar waarschuwde DNB-baas Klaas Knot nog herhaaldelijk voor de dreiging van een zogeheten loon-prijsspiraal. Van zo'n scenario zou sprake zijn als mensen flink meer te besteden krijgen, meer gaan uitgeven en daarmee bedrijven aanzetten om hun prijzen verder op te voeren.

Knot haalde de lonen vorige maand ook nog aan bij de presentatie van het jaarverslag van DNB. Hij zei toen dat de Europese Centrale Bank (ECB) wat hem betreft de rente waarschijnlijk in juni weer iets kan verlagen als dan uit cijfers blijkt dat de loongroei de inflatie niet opnieuw aan het stuwen is.

Hogere loonsverhogingen

De inflatie in Nederland lag in 2022 nog op bijna 12 procent, maar daalt volgens DNB inmiddels gestaag richting de 2 procent. Dat is het streefpercentage van de ECB. Het nieuwe onderzoek van DNB wijst uit dat de inflatie vakbonden en werkgevers wel duidelijk heeft aangezet tot het afspreken van hogere loonsverhogingen. Maar andersom zou de doorwerking van de lonen naar de inflatie niet zo sterk zijn.

Dat komt volgens onderzoekers van DNB waarschijnlijk omdat arbeidskosten niet de enige kosten zijn voor bedrijven. De hoogte van de lonen is daarom ook niet de enige factor die de prijzen van bedrijven bepaalt. Ook zouden bedrijven een deel van de hogere arbeidskosten in hun winstmarges kunnen opvangen.

Volgens DNB is het wel nodig om de loonontwikkeling nauw te blijven volgen. "In veel nieuwe cao's wordt nog steeds rekening gehouden met eerdere stijgingen van de inflatie. Dat wil zeggen dat de doorwerking van de inflatiepiek naar de loongroei nog niet is voltooid", schrijft de centrale bank in een vrijdag naar buiten gebracht bulletin.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

14 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

17 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

19 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

21 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden