Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw model: mondkapjes verdeeld op basis van besmettingsrisico

Nieuw model: mondkapjes verdeeld op basis van besmettingsrisico

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw verdeelmodel moet ervoor zorgen dat mondkapjes en later ook andere beschermingsmiddelen daar terechtkomen waar ze het meest nodig zijn. Het nieuwe model dat maandag ingaat houdt minder rekening met sectoren, en kijkt vooral naar de besmettingsrisico's.

Het kabinet beloofde een nieuw model nadat de Tweede Kamer kritiek had geuit dat er te weinig beschermingsmiddelen waren voor de verpleeg- en thuiszorg. Het kabinet geeft aan dat de focus op acute zorg niet past "bij de huidige situatie waar sommige verpleeghuizen en GGZ-instellingen speciale afdelingen vrij moesten maken omdat personeel niet goed was beschermd".

Zo wordt er voor de verdeling van het materiaal meer gekeken naar hoe risicovol een behandeling is, hoeveel contact er is en of er veel mensen in een instantie besmet zijn. "Afgesproken is dat waar dezelfde risico’s zijn ook dezelfde bescherming nodig is en beschikbaar moet zijn", aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het oude model keek vooral naar de acute zorg, terwijl in bijvoorbeeld verpleeghuizen veel coronagevallen blijken te zijn.

KNMG

Artsenfederatie KNMG riep hulpverleners deze week op geen zorg te verlenen aan coronapatiënten als ze daarvoor niet de juiste beschermingsmiddelen hebben. Het tekort aan dat soort middelen zorgt voor grote problemen.

"Ik begrijp de zorgen over de beschikbaarheid van beschermingsmateriaal onder het zorgpersoneel goed", zegt minister Martin van Rijn (Medische Zorg) . "We zetten daarom alles op alles om hen veilig hun werk te kunnen laten doen. Met het nieuwe verdeelmodel kunnen we gerichtere bescherming bieden aan het personeel".

Adviezen

Het ministerie blijft aan het verdeelmodel sleutelen, en neemt nieuwe ervaringen daarin mee, net als adviezen van deskundigen. Zorgpartijen hebben beloofd hun personeel nogmaals te wijzen op de richtlijnen voor het gebruik van mondkapjes. In sommige gevallen worden mondkapjes met een te hoog berschermingsniveau gebruikt, waar dit niet nodig is, gezien het risico.

De branchevereniging van zorgorganisaties (ActiZ) verwelkomt het nieuwe model, maar stelt dat er nog tekorten zijn. "Het nieuwe verdeelmodel voor mondmaskers is een stap in de goede richting", aldus bestuurslid Conny Helder. "Maar het blijft een verdeling van schaarste. Het tekort is er nog niet mee opgelost. Zo is er op dit moment naast mondmaskers bijvoorbeeld ook een tekort aan beschermende schorten." Het blijft belangrijk dat de inkoop van nieuwe materialen en productie ervan in eigen land zo snel mogelijk op stoom komt, stelt ActiZ.

Meer uit Binnenland

Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

2 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

2 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

6 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

6 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

6 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

10 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

10 uur geleden