Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw college Rotterdam telt slechts één vrouw

Nieuw college Rotterdam telt slechts één vrouw

ROTTERDAM (ANP) - In het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Rotterdam, dat vrijdagmiddag door informateur Wouter Koolmees wordt gepresenteerd, neemt slechts één vrouwelijke wethouder zitting. Namens D66 is dat Chantal Zeegers, die de post klimaat, bouwen, wonen op zich neemt. De vier coalitiepartijen bezetten 25 van de 45 zetels in de raad.

De verdeling van de posten werd deze week al bekend. De grootste partij Leefbaar Rotterdam krijgt drie wethouders. Dat zijn Robert Simons (haven, economie, bestuur), Gerben Vreugdenhil (financiën en grote projecten waaronder Feyenoord-City) en Maarten Struijvenberg (zorg).

De andere coalitiepartijen VVD, D66 en DENK leveren elk twee wethouders. Huidig wethouder Vincent Karremans neemt namens de VVD de post handhaving, buitenruimte en mobiliteit op zich. Zijn partijgenoot Tim Versnel krijgt de post werk en inkomen en het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.

Naast Zeegers keert huidig wethouder Said Kasmi namens D66 terug op de post onderwijs, cultuur en evenementen. Nieuwkomer DENK, die voor het eerst in Nederland wethouders gaat leveren, krijgt met lijsttrekker Faouzi Achbar de portefeuille welzijn, samenleven en sport. De post armoede, schuldhulp en taal komt in handen van Enes Yigit.

Over de inhoud van het collegeakkoord is tot nu toe nauwelijks iets naar buiten gekomen. Duidelijk is wel dat Rotterdam zorgvuldig met het geld moet omspringen en dat niet alle wensen van de coalitiepartijen ingewilligd kunnen worden. Heet hangijzer is hoe de stad om zal gaan met de (jeugd)zorg. Ook verduurzaming, mobiliteit en huisvesting staan hoog op de agenda bij de partijen.

Met de samenstelling van het college steekt Rotterdam wat schril af bij Amsterdam. Daar zijn zes van de negen wethouders vrouw.

Meer uit Politiek

Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

1 dag geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

2 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

2 dagen geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

2 dagen geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

2 dagen geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

2 dagen geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

2 dagen geleden