Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw cao-bod werkgevers metaal na reeks stakingen

Nieuw cao-bod werkgevers metaal na reeks stakingen

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers in de metaal- en techniekbranche hebben naar eigen zeggen een verbeterd aanbod gedaan om op korte termijn tot een cao-akkoord te komen. Ze nodigen de vakbonden uit weer om tafel te gaan, nadat duizenden mensen vorige week tijdens een landelijke staking het werk neerlegden uit ontevredenheid over het toenmalige eindbod van de werkgevers. Aan die staking ging een hele reeks regionale stakingen vooraf.

De werkgevers bieden nu een loonsverhoging van 7 procent per 1 juli, 90 euro structureel erbij per 1 maart 2025 en 3 procent daarbovenop vanaf 1 januari 2026. De cao zou voor zo'n 320.000 werknemers gelden voor twee jaar vanaf 1 april 2024.

Het vorige bod van de werkgevers kwam neer op een loonstijging van 9,19 procent over 22 maanden. Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7 procent meer loon over twee jaar gaan betalen, zegt cao-onderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). "Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de reparatie van de koopkracht. Wij zetten hiermee een flinke stap."

Toelichting

De vakbonden FNV, CNV en De Unie zijn verrast door het nieuwe voorstel en "hebben veel vragen". De bonden vinden dat het bod nog ver afstaat van de eisen die de leden hebben gesteld, maar de werkgevers zouden ook aangeven dat het voorstel niet in beton gegoten is. "Hoeveel ruimte er is voor verbetering, is nog onduidelijk", aldus de bonden.

De bonden willen een duidelijke toelichting op het uitgebrachte voorstel. "Het is belangrijk dat we precies weten wat er op tafel ligt voordat we kunnen besluiten of dit aanleiding geeft om weer in onderhandeling te gaan."

Meer uit Financieel

Wall Street verder omlaag, dollar naar laagste punt in drie jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten openden maandag opnieuw in het rood, waarmee de verliezen van vorige week werden voortgezet. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van vooruitgang in de wereldwijde handelsbesprekingen. Ook maken zij zich zorgen over de Amerikaanse regering die onderzoekt of Jerome Powell, voorzitter van de centrale bank, ontslagen kan worden. President Donald Trump is ontevreden over het rentebeleid van de Federal Reserve, dat onafhankelijk van de Amerikaanse regering is.

10 minuten geleden
Nederlanders bezoeken weer massaal woonwinkels op tweede paasdag

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben op tweede paasdag weer massaal een woonboulevard bezocht, merken woonwinkelconcern IKEA en interieurketen JYSK. Die laatste keten, met naar eigen zeggen 105 winkels in Nederland, zegt maandagmiddag dat het iets drukker is dan tweede paasdag vorig jaar.

46 minuten geleden
Levenslange celstraf vastgoedtycoon Vietnam verlaagd naar 30 jaar

HO CHI MINH-STAD (ANP/BLOOMBERG) - Een hogere rechter in Vietnam heeft de levenslange gevangenisstraf van de Vietnamese vastgoedmagnaat Truong My Lan verminderd naar dertig jaar cel. Het hoger beroep ging over een eerdere uitspraak in een zaak over onder meer witwassen.

1 uur geleden
Schwab vertrekt als voorzitter toezichtsraad World Economic Forum

GENĂˆVE (ANP/AFP/RTR) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), is opgestapt als voorzitter van de raad van toezicht. Dit meldt het WEF maandag, de organisatie achter de jaarlijkse topbijeenkomsten in Davos.

3 uur geleden
Exportdaling Zuid-Korea mogelijk eerste schade heffingen VS

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zuid-Korea is deze maand gedaald, nadat de Amerikaanse president Donald Trump begin deze maand importheffingen invoerde. Dit komt naar voren uit cijfers over de eerste twintig dagen van april. De voorlopige gegevens behoren tot de eerste data die inzicht geven in hoe Trumps beleid schadelijk kan zijn voor landen die afhankelijk zijn van export.

4 uur geleden
Van Rij: mogelijk vertrek VS uit IMF totaal niet in hun belang

WASHINGTON (ANP) - Een mogelijk vertrek van de Verenigde Staten uit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan tot extra politieke instabiliteit leiden op het westelijk halfrond. Daarom hebben de Verenigde Staten er geen enkel belang bij om uit het IMF te stappen, stelt de Nederlandse IMF-bestuurder Marnix van Rij in gesprek met het ANP.

6 uur geleden
Nederlanders moeten straks langer doorwerken, zegt IMF-bestuurder

WASHINGTON (ANP) - Ook Nederlanders zullen in de toekomst langer moeten doorwerken. Dat betoogt bestuurder Marnix van Rij van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. "Want anders zijn de pensioenen straks niet meer te betalen en is de gezondheidszorg onbetaalbaar", zegt de oud-staatssecretaris, die verwijst naar een recente analyse van het IMF over de vergrijzing.

6 uur geleden