Nieuw cao-bod werkgevers metaal na reeks stakingen
DEN HAAG (ANP) - Werkgevers in de metaal- en techniekbranche hebben naar eigen zeggen een verbeterd aanbod gedaan om op korte termijn tot een cao-akkoord te komen. Ze nodigen de vakbonden uit weer om tafel te gaan, nadat duizenden mensen vorige week tijdens een landelijke staking het werk neerlegden uit ontevredenheid over het toenmalige eindbod van de werkgevers. Aan die staking ging een hele reeks regionale stakingen vooraf.
De werkgevers bieden nu een loonsverhoging van 7 procent per 1 juli, 90 euro structureel erbij per 1 maart 2025 en 3 procent daarbovenop vanaf 1 januari 2026. De cao zou voor zo'n 320.000 werknemers gelden voor twee jaar vanaf 1 april 2024.
Het vorige bod van de werkgevers kwam neer op een loonstijging van 9,19 procent over 22 maanden. Het nieuwe bod houdt in dat werkgevers 12,7 procent meer loon over twee jaar gaan betalen, zegt cao-onderhandelaar Ron Follon van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). "Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de reparatie van de koopkracht. Wij zetten hiermee een flinke stap."
Toelichting
De vakbonden FNV, CNV en De Unie zijn verrast door het nieuwe voorstel en "hebben veel vragen". De bonden vinden dat het bod nog ver afstaat van de eisen die de leden hebben gesteld, maar de werkgevers zouden ook aangeven dat het voorstel niet in beton gegoten is. "Hoeveel ruimte er is voor verbetering, is nog onduidelijk", aldus de bonden.
De bonden willen een duidelijke toelichting op het uitgebrachte voorstel. "Het is belangrijk dat we precies weten wat er op tafel ligt voordat we kunnen besluiten of dit aanleiding geeft om weer in onderhandeling te gaan."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.
48 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers hebben het vrijdag rustig aan gedaan op de aandelenbeurzen in New York in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.
10 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI heeft zich verzet tegen de pogingen van Elon Musk om de conversie van de ChatGPT-maker tot bedrijf te blokkeren. OpenAI, ooit gelanceerd als non-profitorganisatie, heeft een reeks e-mails en berichten vrijgegeven die suggereren dat de miljardair, die zelf bij de oprichting betrokken was, al in de vroegste fase vond dat de start-up een winstgevende component moest hebben.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Apple en Google-moederbedrijf Alphabet vrijdag gevraagd zich voor te bereiden om TikTok op 19 januari uit hun Amerikaanse appstores te verwijderen. Vorige week bepaalde de federale rechtbank in de VS dat een Amerikaanse wet in stand mag blijven die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire videoapp TikTok volgens de wet in de VS worden verboden.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Deense farmaceut Novo Nordisk ging vrijdag omlaag op de aandelenbeurs in Kopenhagen na nieuws over afslankmedicijn Ozempic. Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen Ozempic en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van verlies van gezichtsvermogen, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel verloor bijna 4 procent, de sterkste daling sinds ongeveer een maand.
14 uur geledenBOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).
15 uur geleden