Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten is maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

Het nieuwe bezoekerscentrum biedt zo'n 300 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte, waarin de verhalen verteld worden van de in Margraten begraven militairen. Het bezoekerscentrum staat op een heuvel en is door Kaan Architecten zo ontworpen dat je een panoramisch vergezicht hebt over de plaatsen waar gevochten is, en waarover de tentoonstelling vertelt. "Zo wordt de geschiedenis van de strijd om de Maas verteld op een wand die uitziet op Maastricht", lichtte architect Bas Barentse van Kaan toe.

Op The Netherlands American Cemetery and Memorial zijn Amerikaanse soldaten begraven die sneuvelden tijdens de gevechten tegen de Duitsers in onder meer Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief, Operation Market Garden en de strijd in het Roergebied. De tentoonstelling belicht ook het verhaal van de luchtaanvallen boven Nederland, Duitsland en Centraal-Europa. Met de aanleg van de begraafplaats werd begonnen nog tijdens de Tweede Wereldoorlog, vlak na de bevrijding van Zuid-Limburg in 1944.

Herdenkingszuil

Tot 1948 waren in Margraten meer dan 18.000 doden begraven, maar dat jaar werd begonnen met het repatriëren van ruim 10.000 stoffelijke overschotten naar de VS. Uiteindelijk kregen 8302 doden hun definitieve graf in Margraten. Van bijna 1800 vermiste soldaten staan de namen op een grote herdenkingszuil.

Na het bezoekerscentrum bij de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Normandië, goed voor twee miljoen bezoekers, is die in Margraten de grootste. "We raken steeds meer ooggetuigen kwijt", zei directeur Frank Lahaye van het bezoekerscentrum. "Straks is er niemand meer, dan moeten wij het verhaal vertellen."

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

4 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

5 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

5 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

5 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

6 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

7 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

7 uur geleden