
Nieuw bewijs dwangarbeid Oeigoeren bij productie zonnepanelen
LONDEN (ANP) - Bij de productie van zonnepanelen in de Chinese regio Xinjiang zouden Oeigoerse minderheden met dwang te werk worden gesteld. Dat stelt de Britse Sheffield Hallam University in een nieuwe studie, waarover Het Financieele Dagblad eerder berichtte.
Volgens het rapport zijn er sterke aanwijzingen dat in de hele productieketen voor de panelen sprake is van dwangarbeid. Veel van de panelen die in China worden gemaakt komen ook op Nederlandse daken of worden hier in zonneparken gebruikt.
Eerder schreef het FD al over een groot Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat Nederlandse zonneparken gebouwd blijken te zijn met panelen van Chinese bedrijven die worden beschuldigd van dwangarbeid door Oeigoeren. Met de realisatie van die parken zou ook overheidsgeld gemoeid zijn.
Nagenoeg alle grote Chinese zonnepaneelfabrikanten die hun producten ook in Nederland verkopen hebben contracten met verdachte grondstofleveranciers. Die zeiden eerder opheldering te willen.
China wordt al jaren beschuldigd van het onderdrukken van de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang, wat tevens een belangrijk katoengebied is. Oeigoeren worden in kampen opgesloten, gemarteld en gesteriliseerd en moeten dwangarbeid verrichten, zeggen mensenrechtenactivisten en experts van onder meer de Verenigde Naties. De regering in Peking ontkent dat te doen en stelt dat extremistische en terroristische Oeigoeren in kampen worden heropgevoed.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.
37 minuten geledenANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.
1 uur geledenROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.
1 uur geledenDETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.
3 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.
4 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.
10 uur geleden