Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet-olie-economie Saudi-Arabië groeit weer

Niet-olie-economie Saudi-Arabië groeit weer

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - De niet-olie-economie van Saudi-Arabië is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie gegroeid. Andere sectoren dan de oliesectoren gelden als een banenmotor voor het land dat steeds minder afhankelijk wil zijn van zijn olie-inkomsten. De algemene economie van Saudi-Arabië vertoonde wel krimp als gevolg van de verminderde olieproductie.

De niet-oliesector liet in de eerste drie maanden van 2021 een groei van 3,3 procent noteren ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Daartegenover stond een krimp van de oliesector met 12 procent, de sterkste neergang in tien jaar tijd. Alles bij elkaar resteerde voor de economie als geheel een daling van 3,3 procent, aldus het Saudische statistiekbureau op basis van voorlopige cijfers.

Saudi-Arabië is 's werelds grootste exporteur van ruwe olie. In het land is sprake van een geleidelijke terugkeer naar een normale gang van zaken. Dit na de dubbele crisis die werd veroorzaakt door de onrust op de oliemarkt en de corona-impact.

In de oliesector van het land is sinds mei vorig jaar sprake van een sterke krimp. Dit nadat landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC, waaronder Saudi-Arabië, afspraken de productie te verlagen om de prijzen voor olie te stabiliseren. De Saudische olieproductie daalde in het eerste kwartaal dit jaar tot 8,15 miljoen vaten per dag, van gemiddeld bijna 10 miljoen vaten per dag een jaar eerder.

De prijs van ruwe Brentolie is geleidelijk gestegen tot bijna 70 dollar per vat, na vorig jaar een dieptepunt van minder dan 20 dollar per vat te hebben bereikt. In het eerste kwartaal van 2021 kostte Brent gemiddeld 61,30 dollar per vat, tegen 50,57 dollar een jaar eerder.

Meer uit Financieel

Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

7 minuten geleden
Chemiebedrijven IMCD en DSM zetten AEX in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.

37 minuten geleden
UBS bereikt akkoord over verliesgarantie overname Credit Suisse

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.

1 uur geleden
NS moet werknemers definitief toeslag betalen over alle vakantie

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten hun personeel definitief onregelmatigheidstoeslag betalen over alle vakantiedagen. Dat heeft de Hoge Raad beslist die daarmee een eerdere uitspraak van het gerechtshof bekrachtigde. De uitspraak kan een dure worden voor NS dat duizenden werknemers mogelijk nog geld verschuldigd is.

1 uur geleden
Mogelijk doorbraak gesprekken tussen VDL en vakbonden rond Nedcar

HOLTUM (ANP) - Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

1 uur geleden
Personeel veerdienst Ameland bezorgd over inkomen

UTRECHT (ANP) - Het personeel van Wagenborg Passagiersdiensten is bezorgd over hun inkomen, als het plan om veel veerdiensten naar Ameland te schrappen doorgaat. De circa 150 werknemers worden betaald voor het aantal uren dat zij werken. Als er vanaf 20 juni veel minder veren gaan varen, kunnen zij minder uren werken en verdienen ze veel minder. CNV Vakmensen wil garanties van Wagenborg voor de huidige arbeidsvoorwaarden, laat de bond vrijdag weten.

2 uur geleden
Máxima na uitspraken over digitale euro: niets aan de hand

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft voor het eerst gereageerd op het bericht dat ze zou zijn teruggefloten door het ministerie van Financiën vanwege haar uitspraken over een invoering van een digitale euro. Ze noemt het "goed" dat mensen daarover discussiëren maar volgens haar is er "niets aan de hand", zo zegt ze tegen royaltyverslaggever Rick Evers.

2 uur geleden