
Niet-olie-economie Saudi-Arabië groeit weer
RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - De niet-olie-economie van Saudi-Arabië is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie gegroeid. Andere sectoren dan de oliesectoren gelden als een banenmotor voor het land dat steeds minder afhankelijk wil zijn van zijn olie-inkomsten. De algemene economie van Saudi-Arabië vertoonde wel krimp als gevolg van de verminderde olieproductie.
De niet-oliesector liet in de eerste drie maanden van 2021 een groei van 3,3 procent noteren ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Daartegenover stond een krimp van de oliesector met 12 procent, de sterkste neergang in tien jaar tijd. Alles bij elkaar resteerde voor de economie als geheel een daling van 3,3 procent, aldus het Saudische statistiekbureau op basis van voorlopige cijfers.
Saudi-Arabië is 's werelds grootste exporteur van ruwe olie. In het land is sprake van een geleidelijke terugkeer naar een normale gang van zaken. Dit na de dubbele crisis die werd veroorzaakt door de onrust op de oliemarkt en de corona-impact.
In de oliesector van het land is sinds mei vorig jaar sprake van een sterke krimp. Dit nadat landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC, waaronder Saudi-Arabië, afspraken de productie te verlagen om de prijzen voor olie te stabiliseren. De Saudische olieproductie daalde in het eerste kwartaal dit jaar tot 8,15 miljoen vaten per dag, van gemiddeld bijna 10 miljoen vaten per dag een jaar eerder.
De prijs van ruwe Brentolie is geleidelijk gestegen tot bijna 70 dollar per vat, na vorig jaar een dieptepunt van minder dan 20 dollar per vat te hebben bereikt. In het eerste kwartaal van 2021 kostte Brent gemiddeld 61,30 dollar per vat, tegen 50,57 dollar een jaar eerder.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
7 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
13 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
16 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
20 uur geleden