Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet melden overname komt apotheken-organisatie op boete te staan

Niet melden overname komt apotheken-organisatie op boete te staan

DEN HAAG (ANP) - Apotheken-organisatie VNA krijgt een boete van 350.000 euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de toezichthouder heeft VNA verzuimd de overname van vier apotheken op tijd te melden, en daarmee is de stichting buiten haar boekje gegaan.

Het gaat om de overname van apotheken in Tilburg die al in 2019 plaatsvond. VNA had dat vooraf moeten melden bij de ACM, zodat die de deal kon onderzoeken. "Als bedrijven willen samengaan, toetsen wij vooraf of er nog voldoende concurrentie overblijft. Als bedrijven hun plannen niet melden, kunnen we die niet beoordelen", legt ACM-topman Martijn Snoep uit. Hij benadrukt dat de toezichthouder erop moet kunnen vertrouwen dat bedrijven fusies en overnames die boven een bepaalde omzetgrens liggen, altijd melden. "Als partijen dat niet doen, treden we streng op."

Bijzonder aan de kwestie was dat VNA, die zich inzet om jonge apothekers te helpen bij het beheren en op den duur overnemen van een eigen zaak, eigenlijk van plan was om de vier apotheken te kopen en binnen een jaar daarna weer een onderdeel van een apotheek door te verkopen. Dat laatste is uiteindelijk niet gebeurd en het plan van doorverkoop is ook nooit juridisch bindend vastgelegd. Daarom had de organisatie de omzet van het onderdeel dat ze wilde afstoten, mee moeten tellen bij de omzet van de vier apotheken, waardoor de deal boven de omzetdrempel was uitgekomen. Dat is evenwel niet gebeurd.

VNA erkende na kritiek van de ACM dat ze fout zat en heeft meegewerkt met het onderzoek naar de overtreding. Daarom is de boete lager uitgekomen dan anders het geval zou zijn geweest. Eind vorig jaar is de overname uiteindelijk alsnog gemeld. De mededingingswaakhond heeft de deal vervolgens beoordeeld en geconcludeerd dat er voldoende concurrentie overblijft.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

2 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

2 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

4 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

4 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

5 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

5 uur geleden