
Niet meer huishoudens met problematische schulden door crisis
DEN HAAG (ANP) - In de eerste maanden sinds het begin van de coronacrisis zijn er zover bekend per saldo niet meer huishoudens met problematische schulden bijgekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland op 1 oktober vorig jaar 614.000 huishoudens met geregistreerde problematische schulden. Dat komt neer op 7,6 procent van alle huishoudens. Aan het begin van 2020 was dit nog 7,9 procent.
Dit betekent volgens het CBS niet dat er geen gezinnen in de problemen zijn gekomen. Met name mensen met een flexcontract en zelfstandigen werden vaker als problematisch schuldenaar geregistreerd. Ook is niet al het leed bekend, omdat er volgens CBS nog wel enige tijd overheen gaat voordat schulden als problematisch worden bestempeld. Daarnaast zijn niet alle schulden geregistreerd. Dan gaat het onder meer om geld dat van familie of kennissen is geleend, waar instanties geen weet van hebben.
In januari tot oktober bleef de maandelijkse instroom van het aantal huishoudens met problematische schulden met gemiddeld ruim 7000 ongeveer op hetzelfde peil. De lichte daling van het aantal huishoudens met geregistreerde problematische schulden hangt volgens het CBS vrijwel zeker samen met een toegenomen uitstroom.
Binnen de gezinnen en huishoudens met problematische schulden had in ruim 42 procent van de gevallen niemand een betaalde baan. Het komt steeds vaker voor dat de groep mensen zonder vast inkomen financieel zwaar in de problemen komt. Begin 2020 ging het om 41 procent van de huishoudens waarvoor dit gold.
In bijna de helft van de gevallen waar sprake is van problematische schuld, zijn ook kinderen betrokken. Ruim 45 procent van de geregistreerde huishoudens met een schuldenberg had ook te maken met de zorg voor een of meer kinderen.
Rotterdam is volgens het CBS de gemeente met het hoogste percentage huishoudens dat met problematische schulden kampt. Dan gaat het om 15,5 procent van de huishoudens. Verder scoren Lelystad, Schiedam en Den Haag hoog op deze lijst. Utrecht telt als grote stad relatief weinig huishoudens met grote financiële problemen. In de Domstad gaat het om 6,5 procent van de huishoudens. Rozendaal (1,3 procent), Bunnik (2,5 procent) en Veere (2,9 procent) sluiten de rij.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent heeft zondag gezegd dat hij tijdens bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington afgelopen week contact had met zijn Chinese ambtgenoten. Ze hebben daar volgens Bessent niet gesproken over de impasse rond de tarieven van president Donald Trump.
8 uur geledenMUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - De Indiase economie groeit dit jaar naar verwachting met 6,5 procent, meldt de centrale bank van het land. Daarmee zou het de snelstgroeiende grote economie ter wereld zijn, ondanks de toenemende wereldwijde onzekerheden.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump gaat Federal Reserve-baas Jerome Powell niet ontslaan, verwacht oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink. "Ik denk niet dat dit zal gebeuren, ook daargelaten dat het bijna onmogelijk is om hem te ontslaan", zei Wellink zondag in het tv-programma Buitenhof.
10 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese fastfashionwebshop Shein heeft de Amerikaanse prijzen voor zijn producten verhoogd, vooruitlopend op de aanstaande importheffingen die gaan gelden voor kleine pakketjes. Onder meer jurken en speelgoed zijn voor Amerikaanse consumenten recent flink duurder geworden, heeft persbureau Bloomberg onderzocht.
11 uur geledenAUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft zijn prijzen in Canada verhoogd en moedigt Canadese kopers aan om snel auto's aan te schaffen die zijn geïmporteerd voordat er tegenmaatregelen werden genomen op voertuigen die in de Verenigde Staten zijn geproduceerd. Op de Canadese website van de Amerikaanse elektrische autofabrikant prijkt een banner met de tekst: "Ontdek voorraden die voor de tarieven geprijsd werden zolang de voorraad strekt."
13 uur geledenSINGAPORE (ANP) - Apple heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder smartphones verkocht in China, meldt onderzoeksbureau Canalys. De iPhone-maker verscheepte in de eerste drie maanden 9,2 miljoen toestellen naar China en zakte daarmee naar de vijfde plek van bestverkopende smartphonefabrikanten in het grote Aziatische land.
14 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China wil de regelingen verbeteren voor buitenlandse toeristen om btw terug te vragen op producten die ze in het land kopen. Daarmee hoopt het Aziatische land de bestedingen van bezoekers te stimuleren. De voorgenomen maatregelen zijn onderdeel van China's inspanningen om de economie een impuls te geven, aangezien de binnenlandse vraag nog steeds achterblijft.
14 uur geleden