Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet eerder dan 17 november uitspraak in MH17-proces

Niet eerder dan 17 november uitspraak in MH17-proces

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank doet op zijn vroegst 17 november uitspraak in het omvangrijke MH17-proces, maar het kan ook 15 december worden. Dat heeft de voorzitter maandag bij in de beveiligde rechtbank op Schiphol gemeld. De rechtbank had eerder al drie data gereserveerd voor de uitspraak. De eerste gereserveerde mogelijkheid, 22 september, gaat zeker niet lukken, liet de voorzitter weten.

Het monsterproces is na ruim twee jaar momenteel in de afrondende fase. Tegen de vier verdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. Slechts één verdachte, de Rus Oleg Poelatov, laat zich door advocaten vertegenwoordigen. Zij hebben gepleit voor vrijspraak.

Het Openbaar Ministerie heeft deze week de kans daarop te reageren. Daar zijn drie dagen voor uitgetrokken. Maandag liet de officier van justitie al weten dat het omvangrijke pleidooi van de advocaten van Poelatov niet tot andere inzichten heeft geleid. Het OM blijft overtuigd van de betrokkenheid van de Rus bij de vliegramp.

Buk-raket

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

Volgens het OM hebben pro-Russische separatisten het toestel neergehaald met een Buk-raket. Naast Poelatov staan rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko terecht. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie. "Het allesvernietigende geweld kwam niet in een opwelling. Het is door de verdachten gepland en georganiseerd", zei de officier van justitie destijds. "Dat ze niet zelf op de knop hebben gedrukt, is juridisch niet relevant." De mannen zelf ontkennen iedere betrokkenheid.

Het is niet bekend waarom het vliegtuig werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens het OM dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging.

Volgende maand staat de dupliek op het programma, een laatste reactie van de verdediging. Daarna volgt de uitspraak.

Meer uit Binnenland

AIVD en MIVD gebruikten vorig jaar meer bijzondere bevoegdheden

DEN HAAG (ANP) - De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben hun bijzondere bevoegdheden in 2023 meer ingezet. Dat meldt de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. Vorig jaar kreeg de toezichthouder 3383 verzoeken van de diensten om deze bevoegdheden te gebruiken, een kleine 17 procent meer dan in 2022. Het tappen van internetkabels was vorig jaar "een belangrijk onderwerp" volgens de commissie.

1 uur geleden
Inflatie koelt af tot 2,7 procent in april

DEN HAAG (ANP) - De inflatie in Nederland is in april afgekoeld naar 2,7 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming. Daarmee lag de inflatie lager dan in maart. Toen werd het dagelijks leven 3,1 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In februari was de inflatie nog 2,8 procent.

2 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

2 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

3 uur geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

3 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft dinsdag om 00.48 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

7 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

8 uur geleden