Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet eerder dan 17 november uitspraak in MH17-proces

Niet eerder dan 17 november uitspraak in MH17-proces

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank doet op zijn vroegst 17 november uitspraak in het omvangrijke MH17-proces, maar het kan ook 15 december worden. Dat heeft de voorzitter maandag bij in de beveiligde rechtbank op Schiphol gemeld. De rechtbank had eerder al drie data gereserveerd voor de uitspraak. De eerste gereserveerde mogelijkheid, 22 september, gaat zeker niet lukken, liet de voorzitter weten.

Het monsterproces is na ruim twee jaar momenteel in de afrondende fase. Tegen de vier verdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist. Slechts één verdachte, de Rus Oleg Poelatov, laat zich door advocaten vertegenwoordigen. Zij hebben gepleit voor vrijspraak.

Het Openbaar Ministerie heeft deze week de kans daarop te reageren. Daar zijn drie dagen voor uitgetrokken. Maandag liet de officier van justitie al weten dat het omvangrijke pleidooi van de advocaten van Poelatov niet tot andere inzichten heeft geleid. Het OM blijft overtuigd van de betrokkenheid van de Rus bij de vliegramp.

Buk-raket

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergehaald op 17 juli 2014 in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook een gewapende strijd gaande was. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen bij de ramp om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders.

Volgens het OM hebben pro-Russische separatisten het toestel neergehaald met een Buk-raket. Naast Poelatov staan rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko terecht. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie. "Het allesvernietigende geweld kwam niet in een opwelling. Het is door de verdachten gepland en georganiseerd", zei de officier van justitie destijds. "Dat ze niet zelf op de knop hebben gedrukt, is juridisch niet relevant." De mannen zelf ontkennen iedere betrokkenheid.

Het is niet bekend waarom het vliegtuig werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens het OM dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging.

Volgende maand staat de dupliek op het programma, een laatste reactie van de verdediging. Daarna volgt de uitspraak.

Meer uit Binnenland

Mona Keijzer begonnen aan bemiddeling bij 'kanaaldrama'

VROOMSHOOP (ANP) - Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer is begonnen aan haar opdracht als bemiddelaar in het geschil tussen de provincie Overijssel en de gedupeerden van het zogeheten kanaaldrama. Keijzer voert deze week in Vriezenveen, Vroomshoop en Daarlerveen gesprekken met omwonenden van het kanaal Almelo-De Haandrik, die na werkzaamheden aan dat water te maken kregen met verzakkingen, scheuren en funderingsproblemen in hun huizen.

8 minuten geleden
Plicht gemeentes en scholen om nieuwkomersonderwijs te regelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en scholen worden verplicht om elk jaar afspraken te maken om onderwijs te verzorgen voor nieuwkomers als het aan onderwijsminister Dennis Wiersma ligt. Hij wil proberen om een wet die dit voorschrijft goedgekeurd te krijgen in de Tweede en Eerste Kamer voordat het nieuwe schooljaar begint.

11 minuten geleden
Geld voor stikstofmaatregelen boeren in noordelijke provincies

LEEUWARDEN (ANP) - Boeren in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe kunnen vanaf woensdag een aanvraag indienen voor advies over maatregelen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Zowel het advies als maatregelen tegen de uitstoot worden deels gesubsidieerd door de provincies. "Per bedrijf moet de uitstoot met ongeveer 20 procent worden verminderd", aldus de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga.

13 minuten geleden
Nederlanders lopen in EU meest warm voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders hebben van alle EU-burgers veruit het meest belangstelling voor de Europese verkiezingen die over precies een jaar worden gehouden. De interesse is sinds de vorige keer in de hele Europese Unie door de bank genomen gegroeid, concluderen kiezersonderzoekers van het Europees Parlement.

17 minuten geleden
Bibliotheek Gouda getroffen door ransomware-aanval

GOUDA (ANP) - De Biblotheek Gouda is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Het is nog niet duidelijk of er data gestolen zijn, laat een woordvoerder van de bibliotheek weten. De vestigingen van de bieb maken gebruik van een noodsysteem, waardoor lenen en inleveren van boeken nog wel kan.

24 minuten geleden
Neerslagtekort stijgt, maar nog geen sprake van droogteproblemen

LELYSTAD (ANP) - Het neerslagtekort in Nederland is sinds half mei gestegen tot iets boven het langjarig gemiddelde. In de komende twee weken gaat het weinig tot helemaal niet regenen en stijgen de temperaturen. Daardoor zal het neerslagtekort groter worden, verwacht de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), maar er is nog geen sprake van droogteproblemen zoals omvangrijke sproeiverboden, verzilting, schade aan de natuur of snel afnemende waterkwaliteit.

45 minuten geleden
Waakhonden willen aangepast coronavaccin voor nieuwe boosterronde

AMSTERDAM/SOLNA (ANP) - De coronavaccins moeten in de komende maanden worden bijgewerkt, zodat ze beter beschermen tegen nieuwe subvarianten van het virus, zoals XBB. De vaccins kunnen dan worden gebruikt bij een nieuwe vaccinatieronde in het najaar. Dat zeggen de Europese gezondheidsdienst ECDC en de toezichthouder voor vaccins EMA.

48 minuten geleden