Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet alleen volkslied verandert door dood van Elizabeth

Niet alleen volkslied verandert door dood van Elizabeth

LONDEN (ANP/DPA) - "God save the King" in het volkslied is niet de enige verandering waaraan de Britten zullen moeten wennen nu koningin Elizabeth niet langer hun staatshoofd is. In de hele samenleving was de vorstin aanwezig met emblemen, titels en in het betaalverkeer.

Er zijn naar schatting 29 miljard munten in omloop met daarop de beeltenis van Elizabeth, waarvoor in de loop van de zeventig regeringsjaren vijf verschillende portretten zijn gemaakt. De laatste aanpassing stamt uit 2015. De Royal Mint heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de eerste munten met een portret van de nieuwe koning Charles III worden geslagen. Zeker is wel dat hij traditioneel de andere kant op zal kijken als Elizabeth. Waar zij op de pond naar rechts kijkt, zal Charles de linkerkant op blikken.

Net als de pondstukken blijven ook de bankbiljetten met daarop de koningin geldig. In Schotland en Noord-Ierland staat Elizabeth niet op de biljetten, maar in Engeland zijn er 4,5 miljard van in omloop, goed voor zo'n 80 miljard pond. Ook daar is nog niet bekend wanneer het gezicht van Charles op het betaalmiddel verschijnt.

Postzegels

De Royal Mail gaat geen nieuwe postzegels met het portret van Elizabeth meer drukken, maar beraadt zich in overleg met Buckingham Palace nog over het moment dat Charles op de zegels verschijnt.

Alle ministeries en departementen moeten hun websites, logo's en briefpapier gaan veranderen. Die dragen nu nog een verwijzing naar Elizabeth, bij voorbeeld in "Her Majesty's Revenue and Customs", maar dat moet nu "His Majesty's" worden. Ook in de justitiële wereld moet er het een en ander veranderen. Advocaten van het Openbaar Ministerie heten daar nu nog Queen's Council (QC).

Meer uit Buitenland

Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

27 minuten geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

1 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

2 uur geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

3 uur geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

3 uur geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

4 uur geleden
Dode en twaalf gewonden bij ongeluk met Franse bus met kinderen

BEAUNE (ANP) - Bij een ongeluk met een bus met 41 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar uit Normandië zijn zondag een dode en twaalf gewonden gevallen op de autosnelweg van Parijs naar het zuidoosten. De bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg. Een 15-jarige jongen is om het leven gekomen. Elf kinderen en een volwassene raakten gewond. Het laatste slachtoffer was een van de tien volwassenen aan boord.

6 uur geleden