Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet alle veiligheidsregio's leveren extra plekken asielzoekers

Niet alle veiligheidsregio's leveren extra plekken asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Niet alle veiligheidsregio's zijn bereid een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van het aantal opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. Maar het "overgrote deel" heeft beloofd zich "tot het maximale" in te spannen om te helpen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) na afloop van overleg met het Veiligheidsberaad.

Het kabinet wilde met alle 25 veiligheidsregio's afspraken maken over extra opvangplekken om het overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel te ontzien, maar sommige burgemeesters hebben laten weten het echt niet voor elkaar te krijgen, aldus Van der Burg. Hij zegt geen mogelijkheden te zien om gemeenten tot medewerking te dwingen.

De gemaakte afspraken gaan zowel over meer crisisnoodopvang als over de versnelde uitplaatsing van 7500 statushouders naar tussenvoorzieningen, zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) voorafgaand aan de ministerraad. Voor de tussenvoorzieningen moet worden gedacht aan omgebouwde kantoren, verpleeghuizen en ziekenhuizen, aldus de minister. "De hele asielketen moet worden verlicht."

Woningtekort

Momenteel verblijven er zo'n 15.000 statushouders (erkende vluchtelingen) in asielzoekerscentra (azc's) die een reguliere woning moeten krijgen. Vanwege het woningtekort komt die uit- en doorstroom niet op gang, waardoor de azc's en vooral het aanmeldcentrum in Ter Apel de opvang van asielzoekers niet aankunnen.

Uiteindelijk moet er meer huisvesting komen, aldus De Jonge. Dat kan onder meer door snel flexibele woningen neer te zetten. Die doelstelling wil De Jonge verhogen van 5000 naar 7500. Het kabinet stelt aan gemeenten extra geld beschikbaar voor de inzet van ambtenaren om bijvoorbeeld procedures voor ruimtelijke ordening snel te kunnen doorlopen, zo is verder met de burgemeesters van de veiligheidsregio's afgesproken.

Meer uit Binnenland

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio om mankement cockpitraam

TOKIO (ANP) - Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

27 minuten geleden
Meer kans op droger en zonniger weer in tweede helft juni

HOUTEN (ANP) - De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

53 minuten geleden
Verdachte aangehouden na schietpartij in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een 32-jarige verdachte aangehouden na een schietpartij die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond om 02.55 uur in een woning aan de Klipperstraat in Amsterdam-Noord. De verdachte werd kort daarna aangehouden in de Statenjachtstraat.

3 uur geleden
Scooterrijder overleden door ongeluk in Barneveld

BARNEVELD (ANP) - De bestuurder van een scooter is in de nacht van zaterdag op zondag overleden door een ongeluk op de Baron van Nagellstraat in Barneveld, meldt de politie. Waarschijnlijk betrof het een eenzijdig ongeluk en was er dus niemand anders bij het ongeval betrokken.

4 uur geleden
Moslims vieren Offerfeest met slachten van rund, geit of schaap

DEN HAAG (ANP) - Moslims vieren zondag het Offerfeest (Eid al-Adha). Nadat ze, ook in Nederland, naar de moskee zijn gegaan voor gebed, gaan ze naar het slachthuis om daar een rund, geit of schaap te laten slachten. Een deel van het vlees geven ze aan families die niet zelf een dier kunnen kopen om te slachten.

4 uur geleden
40.000 Oranjefans in Hamburg zien eerste wedstrijd tegen Polen

HAMBURG (ANP) - Zo'n 40.000 Oranjefans worden zondag in Hamburg verwacht voor de wedstrijd tegen Polen. Het Nederlands elftal trapt om 15.00 uur af in het Volksparkstadion voor de eerste wedstrijd op dit EK voetbal.

4 uur geleden
Roparun levert 4,3 miljoen op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers van de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,3 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld gaat naar doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend op een feest in stadion De Kuip in Rotterdam.

9 uur geleden