Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet alle teststraten sluiten, GGD'en wachten op advies Kuipers

Niet alle teststraten sluiten, GGD'en wachten op advies Kuipers

UTRECHT (ANP) - De meeste GGD'en houden enkele teststraten voorlopig open, in elk geval totdat gezondheidsminister Ernst Kuipers een besluit heeft genomen over het advies van het Outbreak Management Team (OMT). In het nieuwste advies aan het kabinet stelt het OMT dat het niet meer nodig is om op grote schaal te testen op het coronavirus.

Al voordat het OMT met dit advies kwam, besloten veel regionale GGD'en om teststraten te sluiten. Vanaf 1 maart kunnen inwoners van de regio Utrecht niet meer naar een testlocatie. Wel kan de GGD bij kwetsbare mensen thuis een test afnemen. Ook in Friesland zijn de meeste teststraten gesloten, in Leeuwarden blijft er voorlopig nog wel een open.

Regio Noord- en Oost-Gelderland sluit de meeste testlocaties per 1 april. Daar komt een testloket voor in de plaats in Apeldoorn en Lichtenvoorde, waar inwoners een afspraak kunnen inplannen. Ook deze plannen waren al gemaakt voor het OMT-advies. In Zeeland zijn nog vier teststraten open, in West-Brabant nog twee.

Optimaliseren testlocaties

Diverse andere GGD'en laten weten dat ze bezig zijn met het "optimaliseren van het testlandschap", waarbij bijvoorbeeld openingstijden voor testlocaties worden ingekort. Ze willen nog niet vooruitlopen op het besluit van Kuipers.

Het OMT adviseerde donderdagavond dat maatregelen tegen corona zoveel mogelijk gelijk moeten worden gesteld aan "generieke maatregelen" die al gelden voor andere luchtweginfecties. Corona is volgens het OMT geen pandemie meer. Het advies om thuis te werken bij klachten en een zelftest te doen, is niet meer nodig, vindt het OMT. Het adviesorgaan vertrouwt op het gezonde verstand van mensen, en dat zij dus voorzichtig zijn als ze klachten hebben.

Meer uit Gezond

Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

19 uur geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

20 uur geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

21 uur geleden
Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

5 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

5 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

6 dagen geleden