Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet alle lijsttrekkers bij 'eerste lijsttrekkersdebat'

Niet alle lijsttrekkers bij 'eerste lijsttrekkersdebat'

DEN HAAG (ANP) - Bij het "eerste lijsttrekkersdebat" voor de Tweede Kamerverkiezingen op 8 februari zijn niet alle lijsttrekkers aanwezig. De organisatie van het debat kondigde eerder op vrijdag aan dat de lijsttrekkers van VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP komen debatteren, maar dat spreken verschillende partijen tegen.

Demissionair premier en lijsttrekker van de VVD Mark Rutte heeft nooit toegezegd dat hij naar het debat komt, laat de partij weten. Ook Wopke Hoekstra, lijsttrekker van het CDA, heeft volgens de partij niets toegezegd. Volgens het CDA gaat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt namens de partij, tevens nummer twee op de kandidatenlijst. Ook D66 stuurt 'de tweede' op de lijst, Rob Jetten.

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen en CU-lijsttrekker Gert-Jan Segers zijn wel van plan te gaan. SP en GroenLinks melden dat Lilian Marijnissen en Jesse Klaver nog niet onvoorwaardelijk hebben toegezegd. De PVV zegt vrijdag nog niet te weten of de partij iemand naar het debat stuurt, en zo ja wie.

Geheime locatie

Het debat wordt op maandag 8 februari georganiseerd door de drie noordelijke provincies en drie dagbladen. De locatie van de studio waar de politici bijeenkomen blijft om veiligheidsredenen geheim. Er zijn volgens een woordvoerster van de organisatie geen concrete aanwijzingen dat mensen van plan zouden zijn naar het debat te komen met slechte bedoelingen, "maar we hebben allemaal de onrust van afgelopen dagen meegekregen". Daarmee doelt ze op de rellen in verschillende steden, waarbij ook journalisten zijn aangevallen.

Journalisten Welmoed Sijtsma (WNL) en Eelco Bosch van Rosenthal (Nieuwsuur) praten de middag aan elkaar. Bij het "Noordelijk Lijsttrekkersdebat" is geen publiek of pers aanwezig. Het debat duurt van 15.30 tot 17.00 uur en is onder meer te volgen via de digitale kanalen van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

3 uur geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

7 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

8 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

8 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

8 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

9 uur geleden