Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Niet alle lijsttrekkers bij 'eerste lijsttrekkersdebat'

Niet alle lijsttrekkers bij 'eerste lijsttrekkersdebat'

DEN HAAG (ANP) - Bij het "eerste lijsttrekkersdebat" voor de Tweede Kamerverkiezingen op 8 februari zijn niet alle lijsttrekkers aanwezig. De organisatie van het debat kondigde eerder op vrijdag aan dat de lijsttrekkers van VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP komen debatteren, maar dat spreken verschillende partijen tegen.

Demissionair premier en lijsttrekker van de VVD Mark Rutte heeft nooit toegezegd dat hij naar het debat komt, laat de partij weten. Ook Wopke Hoekstra, lijsttrekker van het CDA, heeft volgens de partij niets toegezegd. Volgens het CDA gaat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt namens de partij, tevens nummer twee op de kandidatenlijst. Ook D66 stuurt 'de tweede' op de lijst, Rob Jetten.

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen en CU-lijsttrekker Gert-Jan Segers zijn wel van plan te gaan. SP en GroenLinks melden dat Lilian Marijnissen en Jesse Klaver nog niet onvoorwaardelijk hebben toegezegd. De PVV zegt vrijdag nog niet te weten of de partij iemand naar het debat stuurt, en zo ja wie.

Geheime locatie

Het debat wordt op maandag 8 februari georganiseerd door de drie noordelijke provincies en drie dagbladen. De locatie van de studio waar de politici bijeenkomen blijft om veiligheidsredenen geheim. Er zijn volgens een woordvoerster van de organisatie geen concrete aanwijzingen dat mensen van plan zouden zijn naar het debat te komen met slechte bedoelingen, "maar we hebben allemaal de onrust van afgelopen dagen meegekregen". Daarmee doelt ze op de rellen in verschillende steden, waarbij ook journalisten zijn aangevallen.

Journalisten Welmoed Sijtsma (WNL) en Eelco Bosch van Rosenthal (Nieuwsuur) praten de middag aan elkaar. Bij het "Noordelijk Lijsttrekkersdebat" is geen publiek of pers aanwezig. Het debat duurt van 15.30 tot 17.00 uur en is onder meer te volgen via de digitale kanalen van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden.

Meer uit Politiek

Hoekstra voelt zich ongemakkelijk bij EU-voorzitterschap Hongaren

BRUSSEL (ANP) - Het zit veel EU-landen dwars dat Hongarije, dat volgens de unie de rechtsstaat uitholt en daarom bijvoorbeeld op subsidies is gekort, over een jaar zes maanden lang voorzitter wordt van de Europese Unie. "Dat ongemak voelen we allemaal", zegt buitenlandminister Wopke Hoekstra. Maar hij ziet voorlopig niets in het uitstellen van de voorzittersbeurt van Hongarije.

2 uur geleden
Haagse partij wil spoeddebat over niet vervolgen activisten A12

DEN HAAG (ANP) - De Haagse partij Hart voor Den Haag wil woensdag een spoeddebat met burgemeester Jan van Zanen over het niet vervolgen van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion. Die voerden zaterdag actie door de A12 in Den Haag te blokkeren. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot de meeste demonstranten niet te vervolgen. "Dit besluit van het OM is een vrijbrief voor klimaathooligans om de wet stelselmatig te overtreden", zegt woordvoerder Rachid Guernaoui van de grootste partij van de gemeente Den Haag.

2 uur geleden
SP demonstreert buiten bij Eerste Kamer tegen pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - In de hoop op de valreep de pensioenwet tegen te houden, hield SP dinsdagochtend samen met ouderen- en pensioenorganisaties een demonstratie in Den Haag, in de buurt van het Eerste Kamergebouw. De partij vreest dat het nieuwe pensioenstelsel veel te onzeker is, waardoor het inkomen van gepensioneerden op het spel zou staan.

3 uur geleden
BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

10 uur geleden
Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

18 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

19 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

1 dag geleden