
Niet alle gele boekjes geschikt voor noteren prik gele koorts
DEN HAAG (ANP) - Wie een prik haalt tegen gele koorts, een ziekte die voorkomt in een aantal verre landen, kan die vaccinatie niet altijd in haar of zijn gele boekje met injecties laten zetten. Gele boekjes die zijn uitgegeven tijdens de coronaperiode, toen er een enorme run op de documenten ontstond, zijn niet allemaal geschikt voor het vermelden van de remedie tegen gele koorts.
In de ruimte die gereserveerd is voor juist deze prik, moeten ook de naam en geboortedatum van de houder kunnen worden vermeld. Dat was ooit een wens van de wereldgezondsorganisatie WHO. Niet alle boekjes die tijdens de pandemie zijn uitgegeven, hebben die ruimte. Het gaat om boekjes die toch in omloop zijn gekomen ondanks het feit dat de uitgever, de SDU, er destijds al tienduizenden heeft laten vernietigen nadat deze fout aan het licht was gekomen. Een woordvoerder van de SDU schat dat er nog enkele tienduizenden boekjes met een onvoldoende gelekoortsvak onder de mensen zijn.
Mensen die daar nu nietsvermoedend mee bij bijvoorbeeld de GGD komen, krijgen veelal een extra boekje waarin de gelekoortsprik wel op de gewenste wijze kan worden vermeld. Volgens de SDU zijn alle prikinstanties er alert op dat de gevaccineerden de goede boekjes meekrijgen.
Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en werd lange tijd vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Medio 2021 werd de SDU bestormd om gele boekjes door mensen die een extra bewijs wilden van hun coronaprikken. Er werden wel 20.000 tot 30.000 bestellingen per dag geplaatst, ongekend voor de uitgever.
De gelekoortsmug komt met name voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Sommige landen eisen een vaccinatiebewijs voor toelating.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
22 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden