Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nierstichting: aantal donoren laat succes donorwet zien

Nierstichting: aantal donoren laat succes donorwet zien

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen zijn bereid een orgaan te doneren, en dat is volgens de Nierstichting goed voor het aantal transplantaties. "Daarmee wordt het eerste succes van de nieuwe Donorwet goed zichtbaar", laat de stichting weten.

De Nierstichting reageert op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag naar buiten heeft gebracht. Ongeveer 4,8 miljoen mensen geven toestemming voor orgaandonatie. Zo'n 3,3 miljoen mensen hebben niets ingevuld in het zogenoemde Donorregister. Daardoor hebben zij formeel 'geen bezwaar'. Dat betekent dat er in totaal 8,1 miljoen mensen zijn van wie de organen kunnen worden getransplanteerd. Drie jaar geleden gaven 3,8 miljoen mensen toestemming. De optie 'geen bezwaar' was toen nog niet mogelijk, omdat de Donorwet toen nog niet van kracht was.

Volgens de Nierstichting betekent het aantal donoren dat mensen die op een nieuw orgaan wachten "meer perspectief hebben op een transplantatie, waarmee zij hun leven weer terugkrijgen".

Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat bijna 1,5 miljoen mensen de beslissing over donatie overlaten aan hun naasten. De Nierstichting raadt mensen aan om daar nu al met hen over te praten. Het kan zijn dat iemand eigenlijk best donor had willen zijn, maar dat artsen toch besluiten om geen organen te transplanteren, zegt de stichting. Een gesprek over donatie "voorkomt veel onduidelijkheid en moeilijke keuzes op een emotioneel moment".

Meer uit Gezond

Fivoor heeft moeite plek te vinden voor psychiatrische klinieken

DEN DOLDER (ANP) - Zorginstelling Fivoor heeft grote moeite om een nieuwe plek te vinden voor haar psychiatrische klinieken in het Utrechtse dorp Den Dolder. Bij een ervan werd Michael P. behandeld, die in 2017 in de omgeving de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht.

1 dag geleden
Inspectie eist verbeteringen bij bevolkingsonderzoek borstkanker

UTRECHT (ANP) - De kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De medewerkers die het onderzoek uitvoeren, hebben te maken met hoge werkdruk en er is veel ziekteverzuim. "Medewerkers werken niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren op wat er beter kan", constateert de inspectie ook.

1 dag geleden
Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

2 dagen geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

3 dagen geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

5 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

6 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

6 dagen geleden