Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nicht van Iraanse ayatollah opgepakt na kritiek op regime

Nicht van Iraanse ayatollah opgepakt na kritiek op regime

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse autoriteiten hebben de nicht van de opperste leider ayatollah Ali Khamenei opgepakt. Zondag werd op sociale media een video verspreid waarin Farideh Moradkhani het regime van haar oom "moorddadig" noemt.

Moradkhani riep de internationale gemeenschap op om alle banden met Teheran te verbreken vanwege de politieke onrust in het land. Ze veroordeelt de onderdrukking. "Dit regime houdt zich niet aan z'n religieuze principes en kent niets dan geweld en machtsbehoud." De internationale sancties die al opgelegd zijn aan Iran noemt ze "lachwekkend" en ze vindt dat de Iraniërs alleen zijn gelaten in hun strijd voor vrijheid.

Haar tak van de familie verzet zich al langer tegen het beleid van de 83-jarige ayatollah. Moradkhani's vader, die met de zus van Khamenei was getrouwd, gold al als prominent oppositiefiguur. Farideh Moradkhani is zelf een mensenrechtenactivist en verzet zich met name tegen de doodstraf in Iran. Ze werd in januari ook al eens opgepakt. De video werd op internet gepost door haar broer.

De Iraanse Revolutionaire Garde probeert de protesten hard neer te slaan, maar dat heeft de onrust in het land nog niet doen afnemen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de afgelopen tien weken zeker 400 mensen omgekomen. De Verenigde Naties schatten dat zo'n 14.000 mensen zijn opgepakt, van wie een aantal de doodstraf riskeert.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

6 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

6 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

9 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

9 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

10 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

11 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

11 uur geleden