NICE: Ruim 900 coronapatiënten op ic
DEN HAAG (ANP) - Er liggen zaterdagavond ruim 900 coronapatiënten op ic-afdelingen van ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) publiceert deze cijfers niet langer maar verwijst vanaf zaterdag naar de gegevens van NICE. Die gaf zaterdagavond rond 21.00 uur aan dat er 913 patiënten met Covid-19 op de ic's lagen.
Bijhouden van de cijfers is heel veel werk voor de intensivisten die de focus op andere dingen richten, aldus NVIC-voorzitter Diederik Gommers. Volgens hem is nog steeds te volgen of er voldoende ic-bedden beschikbaar zijn. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site "Maar NICE gaat steeds beter lopen. De ontwikkelingen van de afgelopen dagen zijn goed te zien", vindt Gommers.
De NVIC meldde al enkele dagen dat het aantal beschikbare bedden op de ic-afdelingen "gering" is. De ziekenhuizen zijn bezig het aantal ic-bedden uit te breiden en kunnen de aanwas van ernstige corona-zieken nu nog aan. Iwan van der Horst, hoofd ic-afdeling in Maastricht en NVIC-bestuurslid, zei vrijdag dat het er volgende week om kan gaan spannen of er voldoende personeel, bedden en apparatuur beschikbaar zijn. "De afdelingen raken vol! Dat zien en voelen we allemaal. Zorg alsjeblieft dat je maximaal bent opgeschaald. En help elkaar. Als het mogelijk is, neem patiënten over", houdt Gommers zijn achterban voor.
Spannend
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelde donderdag in de Tweede Kamer dat het aantal ic-bedden komende week wordt verhoogd tot ongeveer 1600. Dat zou genoeg moeten zijn om de door het RIVM verwachte toestroom van nieuwe coronapatiënten op te kunnen vangen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt er rekening mee dat rond 1 april meer dan duizend coronapatiënten er zo slecht aan toe zijn dat ze ic-zorg nodig hebben. Het is van belang dat er voldoende ic-bedden en beademingsapparatuur zijn. Mensen met Covid-19 die er slecht aan toe zijn, worden vaak twee tot drie weken aan de beademing gelegd.
In het AD zegt Gommers: "Die 1600 hebben we wel voor elkaar. Spannend wordt het of we komende week kunnen opschalen naar 2000 plekken, de week erna naar 2500. Ergens zal het gaan kraken."
Zaterdag meldde het RIVM dat het nieuwe coronavirus inmiddels 639 levens heeft geëist. Sinds vrijdag kwamen er 93 meldingen bij over mensen die zijn overleden. Het virus is inmiddels bij 9762 mensen in Nederland vastgesteld. De afgelopen 24 uur kwamen er 1159 meldingen van positieve tests bij.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de zorg zich voorbereidt op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie kan artsen en verpleegkundigen helpen efficiënter te werken en meer te doen in dezelfde tijd. Zo zou de technologie een oplossing kunnen vormen voor de personeelstekorten.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Spoedeisende zorg en acute verloskunde moeten overal in Nederland goed geregeld en beschikbaar zijn, vindt het kabinet. Nieuwe regels moeten tegengaan dat een ziekenhuis op een bepaalde locatie de spoedzorg wil inperken. Omdat nieuwe regelgeving enige tijd kan duren, wil zorgminister Fleur Agema "een handreiking" opstellen om in de tussentijd te voorkomen dat spoedzorg in het gedrang komt in een regio, staat in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt vanaf volgend jaar reclame voor junkfood op internet en overdag op televisie. De Labourregering wil op die manier obesitas bij kinderen tegengaan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De mate van urgentie wordt leidend voor degenen die op een wachtlijst staan voor een medische behandeling. Dat betekent dat de zorgvrager met de grootste urgentie als eerste van de wachtlijst wordt gehaald. Dat staat in het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag presenteerde. Omdat het eigen risico op termijn lager wordt, verwacht het kabinet dat meer mensen met klachten zich laten behandelen door een specialist. Nu zouden mensen soms zorg mijden vanwege hoge kosten.
4 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen ontvangen over baby's die buikgriepachtige verschijnselen (diarree en overgeven) kregen na een vaccinatie tegen het rotavirus. Dat virus kan ontsteking van maag en darmen veroorzaken. Uit onderzoek maakt Lareb op dat bij ongeveer 4 procent van de gevaccineerden klachten ontstaan.
8 uur geleden