Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NICE: Ruim 900 coronapatiënten op ic

NICE: Ruim 900 coronapatiënten op ic

DEN HAAG (ANP) - Er liggen zaterdagavond ruim 900 coronapatiënten op ic-afdelingen van ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) publiceert deze cijfers niet langer maar verwijst vanaf zaterdag naar de gegevens van NICE. Die gaf zaterdagavond rond 21.00 uur aan dat er 913 patiënten met Covid-19 op de ic's lagen.

Bijhouden van de cijfers is heel veel werk voor de intensivisten die de focus op andere dingen richten, aldus NVIC-voorzitter Diederik Gommers. Volgens hem is nog steeds te volgen of er voldoende ic-bedden beschikbaar zijn. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site "Maar NICE gaat steeds beter lopen. De ontwikkelingen van de afgelopen dagen zijn goed te zien", vindt Gommers.

De NVIC meldde al enkele dagen dat het aantal beschikbare bedden op de ic-afdelingen "gering" is. De ziekenhuizen zijn bezig het aantal ic-bedden uit te breiden en kunnen de aanwas van ernstige corona-zieken nu nog aan. Iwan van der Horst, hoofd ic-afdeling in Maastricht en NVIC-bestuurslid, zei vrijdag dat het er volgende week om kan gaan spannen of er voldoende personeel, bedden en apparatuur beschikbaar zijn. "De afdelingen raken vol! Dat zien en voelen we allemaal. Zorg alsjeblieft dat je maximaal bent opgeschaald. En help elkaar. Als het mogelijk is, neem patiënten over", houdt Gommers zijn achterban voor.

Spannend

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelde donderdag in de Tweede Kamer dat het aantal ic-bedden komende week wordt verhoogd tot ongeveer 1600. Dat zou genoeg moeten zijn om de door het RIVM verwachte toestroom van nieuwe coronapatiënten op te kunnen vangen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt er rekening mee dat rond 1 april meer dan duizend coronapatiënten er zo slecht aan toe zijn dat ze ic-zorg nodig hebben. Het is van belang dat er voldoende ic-bedden en beademingsapparatuur zijn. Mensen met Covid-19 die er slecht aan toe zijn, worden vaak twee tot drie weken aan de beademing gelegd.

In het AD zegt Gommers: "Die 1600 hebben we wel voor elkaar. Spannend wordt het of we komende week kunnen opschalen naar 2000 plekken, de week erna naar 2500. Ergens zal het gaan kraken."

Zaterdag meldde het RIVM dat het nieuwe coronavirus inmiddels 639 levens heeft geëist. Sinds vrijdag kwamen er 93 meldingen bij over mensen die zijn overleden. Het virus is inmiddels bij 9762 mensen in Nederland vastgesteld. De afgelopen 24 uur kwamen er 1159 meldingen van positieve tests bij.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

3 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

3 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

3 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

4 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

5 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

5 dagen geleden