Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nicaragua noemt Duitsland 'ziek' in ICJ over wapens voor Israël

Nicaragua noemt Duitsland 'ziek' in ICJ over wapens voor Israël

DEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De raadsman van Nicaragua, Daniel Müller, noemt het in een zitting van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) "ziekelijk" dat "Duitsland voedselhulp geeft aan Palestijnen in Gaza die tegelijkertijd worden afgemaakt met (onder meer) wapens die Duitsland aan Israël levert". Het Centraal-Amerikaanse land wil dat Duitsland stopt met de levering van wapens.

Nicaragua heeft een zaak tegen Duitsland aangespannen bij het ICJ in het Vredespaleis in Den Haag. De Nicaraguaanse gezant Carlos José Argüello Gómez heeft naar voren gebracht dat de Bondsrepubliek als ondertekenaar van de internationale conventie tegen genocide niet wapens kan leveren aan Israël, terwijl het volgens Argüello Gómez aannemelijk is dat dat land volkerenmoord pleegt in de Gazastrook.

Het is volgens de klagers uit Centraal-Amerika duidelijk dat "Duitsland zich bewust is van op zijn minst het serieuze gevaar dat er genocide wordt gepleegd". De ondertekenaars van de internationale conventie verplichten zich volgens hen genocide te voorkomen. Dan zou dus Duitsland de wapenleveranties moeten stoppen. Nicaragua eist ook dat Duitsland de hulp hervat aan de hulporganisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook.

Genocide

Nicaragua borduurt met dit proces voort op de zaak die Zuid-Afrika bij het ICJ tegen Israël heeft aangespannen over vermeende genocide in de Gazastrook. Dit proces moet nog beginnen, maar in een inleidende zitting in januari stelden de rechters van het hof dat er aanwijzingen zijn dat genocide gepleegd zou kunnen worden en dat onmiddellijk alles gedaan moet worden om dit te voorkomen.

Duitsland komt dinsdag in het Vredespaleis aan het woord. Duitsland is een van de grootste wapenleveranciers van Israël. In 2023 voerde het land voor ruim 326 miljoen euro aan militair materieel uit naar Israël.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

7 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

8 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

10 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

11 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

11 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

12 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

12 uur geleden