Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nibud: verdere armoede dreigt door stijgende energieprijzen

Nibud: verdere armoede dreigt door stijgende energieprijzen

DEN HAAG (ANP) - De stijgende energieprijzen zullen in Nederland zorgen voor meer armoede. Daarvoor waarschuwt voorlichtingsinstituut Nibud. Directeur Arjan Vliegenthart bevestigt een bericht in De Telegraaf dat het Nibud vreest dat honderdduizenden huishoudens door de hogere energierekening in de problemen kunnen komen.

Momenteel zijn er 2,6 miljoen huishoudens die moeite hebben om rond te komen. De helft van die groep kampt ook met schulden. Voor die groep pakt een hogere rekening volgens het Nibud problematisch uit. Hoeveel hoger de nota straks wordt hangt van vele zaken af, zoals het weer, de kwaliteit van het huis, het energiecontract en het stookgedrag.

Het Nibud spreekt ook van een toename van energiearmoede. Dat is wanneer huishoudens 10 procent van het inkomen of meer kwijt zijn aan de energierekening. Dat hoeft niet direct tot armoede te lijden, maar is evengoed een probleem dat met name speelt bij gezinnen die het minder breed hebben.

Energierekening

De energierekening voor consumenten valt mogelijk honderden euro's hoger uit nu de prijzen voor stroom en gas hard oplopen. Volgens Vattenfall is een hogere energierekening de komende tijd onvermijdelijk. Hoeveel de prijzen zullen stijgen is afhankelijk van onder meer energieverbruik en contract. Vattenfall heeft de energie ruim ingekocht en mensen met een variabel contract zijn nu nog voordeliger uit, maar of dat zo blijft valt te bezien.

Bij Essent en Eneco is de lezing niet anders. Bij Essent gaat het om circa 10 procent van de klanten van wie het contract binnenkort afloopt, die vermoedelijk te maken zal krijgen met hogere kosten. Eneco ziet ook dat de tarieven behoorlijk stijgen, wat ook impact heeft op consumenten. Eneco levert rond de 2 miljoen huishoudens stroom en gas. Klanten die in betalingsproblemen komen kunnen contact opnemen met de energieleverancier voor bijvoorbeeld een regeling. Ook geven de maatschappijen tips over hoe eenvoudig op kosten te besparen.

Volgens het Nibud kan ook het kabinet helpen om de crisis te bezweren. Dat kan volgens de instelling op twee manieren. "Je kunt een kanon afschieten en de accijnzen verlagen", aldus Vliegenthart. "Maar het echte probleem zit aan de inkomenskant. Een grote groep staat structureel klem." Volgens de Nibud-baas zou vooral naar het inkomen moeten worden gekeken zoals het verhogen van het minimumloon, uitkeringen en de AOW. Vliegenthart meent dat energieleveranciers hun klanten zouden kunnen helpen met voorlichting en het doen van kleine aanpassingen als het plaatsen van tochtstrips en duurzame lampen.

Meer uit Financieel

Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

2 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

2 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

3 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

3 uur geleden
Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

4 uur geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

4 uur geleden