Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nibud: verdere armoede dreigt door stijgende energieprijzen

Nibud: verdere armoede dreigt door stijgende energieprijzen

DEN HAAG (ANP) - De stijgende energieprijzen zullen in Nederland zorgen voor meer armoede. Daarvoor waarschuwt voorlichtingsinstituut Nibud. Directeur Arjan Vliegenthart bevestigt een bericht in De Telegraaf dat het Nibud vreest dat honderdduizenden huishoudens door de hogere energierekening in de problemen kunnen komen.

Momenteel zijn er 2,6 miljoen huishoudens die moeite hebben om rond te komen. De helft van die groep kampt ook met schulden. Voor die groep pakt een hogere rekening volgens het Nibud problematisch uit. Hoeveel hoger de nota straks wordt hangt van vele zaken af, zoals het weer, de kwaliteit van het huis, het energiecontract en het stookgedrag.

Het Nibud spreekt ook van een toename van energiearmoede. Dat is wanneer huishoudens 10 procent van het inkomen of meer kwijt zijn aan de energierekening. Dat hoeft niet direct tot armoede te lijden, maar is evengoed een probleem dat met name speelt bij gezinnen die het minder breed hebben.

Energierekening

De energierekening voor consumenten valt mogelijk honderden euro's hoger uit nu de prijzen voor stroom en gas hard oplopen. Volgens Vattenfall is een hogere energierekening de komende tijd onvermijdelijk. Hoeveel de prijzen zullen stijgen is afhankelijk van onder meer energieverbruik en contract. Vattenfall heeft de energie ruim ingekocht en mensen met een variabel contract zijn nu nog voordeliger uit, maar of dat zo blijft valt te bezien.

Bij Essent en Eneco is de lezing niet anders. Bij Essent gaat het om circa 10 procent van de klanten van wie het contract binnenkort afloopt, die vermoedelijk te maken zal krijgen met hogere kosten. Eneco ziet ook dat de tarieven behoorlijk stijgen, wat ook impact heeft op consumenten. Eneco levert rond de 2 miljoen huishoudens stroom en gas. Klanten die in betalingsproblemen komen kunnen contact opnemen met de energieleverancier voor bijvoorbeeld een regeling. Ook geven de maatschappijen tips over hoe eenvoudig op kosten te besparen.

Volgens het Nibud kan ook het kabinet helpen om de crisis te bezweren. Dat kan volgens de instelling op twee manieren. "Je kunt een kanon afschieten en de accijnzen verlagen", aldus Vliegenthart. "Maar het echte probleem zit aan de inkomenskant. Een grote groep staat structureel klem." Volgens de Nibud-baas zou vooral naar het inkomen moeten worden gekeken zoals het verhogen van het minimumloon, uitkeringen en de AOW. Vliegenthart meent dat energieleveranciers hun klanten zouden kunnen helpen met voorlichting en het doen van kleine aanpassingen als het plaatsen van tochtstrips en duurzame lampen.

Meer uit Financieel

Duitse Tesla-verkopen opnieuw gekelderd

FLENSBURG (ANP/AFP) - De verkopen van Tesla in Duitsland zijn in april opnieuw gekelderd, terwijl de gehele Duitse markt voor elektrische auto's wel flink groeide. Volgens de Duitse transportautoriteit BKA zakte de verkoop op jaarbasis met 46 procent tot slechts 885 Tesla's.

19 minuten geleden
Oud-minister Christianne van der Wal voorzitter BOVAG

BUNNIK (ANP) - Oud-stikstofminister Christianne van der Wal heeft een nieuwe baan. Ze wordt vanaf 1 september voor een periode van vier jaar algemeen voorzitter van autobranchevereniging BOVAG. De ledenraad van BOVAG heeft haar unaniem benoemd tot voorzitter en opvolger van Han ten Broeke.

42 minuten geleden
Stroomstoring kost Spaanse economie bijna 400 miljoen euro

VALENCIA (ANP/BLOOMBERG) - De grootste stroomstoring ooit in Spanje heeft de economie van dat land bijna 400 miljoen euro gekost. Dat meldt de Spaanse CaixaBank op basis van een eerste schatting.

1 uur geleden
Advocaat Gillis: koper vakantieparken heeft nog niet betaald

DEN HAAG (ANP) - Peter Gillis heeft nog geen geld ontvangen voor de verkoop van zijn vakantieparken, liet zijn advocaat dinsdag weten. Ook heeft de koper nog niet de benodigde informatie aangeleverd, zoals wie de financiers zijn achter de overname. Hierom wordt vanaf dinsdag een dwangsom opgelegd van 100.000 euro per dag.

3 uur geleden
Topbestuurders bedrijven VS mee met Trump naar Saudi-Arabië

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Topbestuurders van grote Amerikaanse bedrijven gaan mee met het bezoek van president Donald Trump aan Saudi-Arabië volgende week. Het gaat onder anderen om de bestuursvoorzitters van vermogensbeheerder BlackRock, de bank Citigroup, investeringsbedrijf Blackstone, chipproducent Qualcomm en technologieconcern IBM.

3 uur geleden
Beursuitbater wil Europese defensiesector helpen bij ophalen geld

PARIJS (ANP) - Het bedrijf achter beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel zegt de Europese defensiesector te willen helpen bij het ophalen van geld voor forse investeringen. Beursuitbater Euronext hoopt daarmee "de strategische autonomie" van Europa te steunen.

4 uur geleden
Luchtvaartmanagers doen dringende oproep tot verduurzaming sector

AMSTERDAM (ANP) - Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".

5 uur geleden