Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nibud: Nederlanders merken snel oplopende inflatie in portemonnee

Nibud: Nederlanders merken snel oplopende inflatie in portemonnee

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zullen de in rap tempo oplopende inflatie merken in hun portemonnee. Dat zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Hij maakt zich daarom zorgen om mensen die het al langer niet breed hebben.

Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen in de bijstand die ook al wat oudere kinderen hebben of mensen met een minimumloon en tegelijk hoge huur- of zorguitgaven. Voor hen kan "enkele tientjes meer per maand" aan bestedingen al gauw problemen opleveren.

Goederen en diensten voor consumenten waren volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand 3,4 procent duurder dan een jaar eerder. Het gaat om de sterkste stijging sinds april 2002. Volgens Vliegenthart loopt het algehele prijspeil daarmee harder op dan het Nibud rond Prinsjesdag nog voorzag in de koopkrachtplaatjes.

"Toen dachten we nog dat iedereen volgend jaar ongeveer net zoveel te besteden zou hebben als dit jaar", zegt de Nibud-directeur. Dat beeld zou nu niet meer realistisch zijn. "Met de hogere energieprijzen krijgen mensen vroeg of laat te maken. En dat de prijzen in de supermarkt stijgen, merk je al gauw bij het boodschappen doen."

Vliegenthart vindt dat het kabinet alert moet zijn, want er moet volgens hem voorkomen worden dat Nederland na de coronacrisis in een soort schuldencrisis zou belanden. "Een makkelijke oplossing is er alleen niet", erkent hij. Vorige maand kondigde het kabinet nog een compensatie aan voor de flink oplopende energierekening van huishoudens. Dat gebeurt door te sleutelen aan de energiebelasting. Zo'n oplossing is volgens Vliegenthart niet mogelijk voor de inflatie als geheel, omdat dit om veel bredere prijsstijgingen gaat.

Meer uit Financieel

PostNL wil aanpassing postwet om minder vaak post te bezorgen

DEN HAAG (ANP) - Door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat er steeds minder brieven worden verstuurd is het volgens PostNL noodzakelijk om minder vaak per week post te gaan bezorgen. Daarvoor is wel een wijziging van de postwet nodig, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers.

25 minuten geleden
Aandacht voor jaarcijfers PostNL op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan het bedrijf had verwacht en stelde de verwachting voor de jaarwinst over 2023 naar beneden bij. Topvrouw Herna Verhagen verwacht dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk blijven en stelt "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren.

28 minuten geleden
PostNL voorziet aanhoudend moeilijke marktomstandigheden

DEN HAAG (ANP) - Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

1 uur geleden
Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Azië. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Topman Ryanair: moet mogelijk vluchten schrappen deze zomer

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

2 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

8 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

8 uur geleden