
Nibud: eigen bijdrage voor hulp kan met honderden euro's stijgen
UTRECHT (ANP) - Veel mensen met een beperking gaan op termijn tientallen tot enkele honderden euro's meer eigen bijdrage betalen voor de ondersteuning die ze krijgen. Dat is althans het geval als de politiek een voorgestelde wetswijziging doorzet. De eigen bijdrage voor hulp die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan oplopen tot 328 euro per maand, zo heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uitgerekend.
Het Nibud maakte de berekeningen in opdracht van Ieder(in). Deze koepelorganisatie voor mensen met een beperking is ongerust over de gevolgen van de hogere eigen bijdragen. "Voor mensen die leven met een levenslange beperking worden zorg en ondersteuning onbetaalbaar", waarschuwt directeur Deborah Lauria. Volgens Ieder(in) is het wetsvoorstel ook in strijd met het VN-verdrag Handicap. Daar staat onder meer in dat verworven rechten niet slechter mogen worden.
Volgens de berekeningen zou het maximale tarief vanaf 2027 gaan gelden voor mensen met een jaarinkomen boven de 64.000 euro. Mensen die tot 135 procent van het sociaal minimum verdienen, betalen een vast tarief van zo'n 23 euro per maand. Nu is er ook een vast tarief voor iedereen, ongeacht inkomen of vermogen. Dat ligt dit jaar op 21 euro. Het kabinet wil dat veranderen, zodat mensen die meer financiële armslag hebben een hogere eigen bijdrage betalen voor de hulp die ze krijgen. Boven de vastgestelde inkomensgrens gaat de eigen bijdrage per 100 euro aan inkomsten met 10 euro omhoog.
Eerder onderzoek
Onder de Wmo vallen bijvoorbeeld woningaanpassingen, hulpmiddelen en dagbesteding. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering, maar de landelijke politiek bepaalt de financiering.
Ook Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is kritisch over het wetsvoorstel. Hij ziet een "te sterke en steile verhoging die betekent dat mensen met een inkomen tot modaal al snel veel meer eigen bijdrage gaan betalen dan nu". Hij wijst ook op eerder onderzoek, waarin naar voren kwam dat 40 procent van de groep waar het om gaat nu al zorg mijdt om de kosten.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank Noord-Holland behandelt vanaf 13 oktober de strafzaak over een poging tot moord op een in Haarlem wonende Iraanse activist en journalist. De zaak over de liquidatiepoging in de nacht van 5 op 6 juni vorig jaar duurt vier dagen.
6 minuten geledenARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem behandelt vrijdagmiddag bezwaren tegen de vergunning die de provincie heeft afgegeven om een zogenoemde probleemwolf te doden. De Faunabescherming en Animal Rights hebben de zaak aangespannen. Zij willen via een voorlopige voorziening en een ordemaatregel ervoor zorgen dat de wolf niet al komend weekend mag worden afgeschoten.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De brandweer heeft de brand in een woning aan de Singeldwarsstraat in Utrecht tegen 08.00 uur bijna onder controle. In het dak zit nog een brandhaard. Omliggende woningen zijn ontruimd.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen in instituties als het leger, de politie en rechters is de afgelopen twaalf jaar toegenomen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau deed onderzoek tussen 2012 en 2024 onder mensen van 15 jaar of ouder. Ten opzichte van 2012 is het aandeel mensen dat vertrouwen heeft in verschillende instituties toegenomen.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Studenten zijn ruim 6 procent meer kwijt voor hun kamer dan een jaar geleden. De gemiddelde huurprijs in het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 683 euro per maand. In de eerste drie maanden van vorig jaar was dit 658 euro, meldt Kamernet, een van de grootste zoekwebsites voor studentenkamers van het land.
9 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Bij de informatieavond over de nieuwe asiellocatie in Zutphen waren het voltallige college en 35 direct omwonenden aanwezig, zei wethouder Rick Verschure na afloop. De meeste mensen hadden hij en burgemeester Wimar Jaeger bij het uitdelen van de uitnodigingen aan de deur dinsdagavond al gesproken. Het was ook nu weer "waardevol om één op één met mensen in gesprek te gaan", aldus de asielwethouder.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch rijdt vanaf 21.00 uur weer volgens dienstregeling, melden ProRail en de NS. Op het traject was sinds woensdagmiddag omstreeks 14.30 uur geen treinverkeer mogelijk door een seinstoring tussen de stations Houten-Castellum en Geldermalsen.
16 uur geleden