Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nibud: bij laagste inkomens maatwerk nodig voor koopkracht

Nibud: bij laagste inkomens maatwerk nodig voor koopkracht

UTRECHT (ANP) - Om huishoudens met de laagste inkomens te ontzien bij de sterke prijsstijgingen voor energie is maatwerk nodig. Een generieke maatregel zoals de verlaging van de belasting op energie is niet genoeg, zegt directeur Arjan Vliegenthart van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Hij reageert op uitgelekte kabinetsplannen om de btw op energie te verlagen.

"Om de mensen die echt klem zitten te helpen, zal een combinatie nodig zijn van generieke maatregelen en specifieke maatregelen", zegt Vliegenthart. "We kennen de details nog niet, maar generieke maatregelen nemen onmogelijk al het koopkrachtverlies weg. Daarvoor is energie te duur geworden."

Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar zouden tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen. De korting op de accijnzen op benzine en diesel is nog onderwerp van discussie, bevestigden bronnen na berichtgeving van het AD. Daarnaast wil de regering de financiële hulp voor de allerarmste gezinnen nog eens met honderden euro's verhogen. Eerder was daar al 200 euro per gezin voor uitgetrokken.

Vliegenthart benadrukt dat huishoudens die door de gas- en lichtrekening in de problemen komen baat hebben bij snelle hulp. "Algemeen beleid kan sneller worden doorgevoerd en maatwerk kost misschien meer tijd. Het kabinet lijkt dat laatste via de gemeentes te willen doen. Dat is op zich goed, maar dan moet er wel tempo worden gemaakt."

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

42 minuten geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

1 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

2 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

2 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

3 uur geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 uur geleden