Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ngo's: Rabobank, ING en ABN AMRO financieren klimaatontwrichting

Ngo's: Rabobank, ING en ABN AMRO financieren klimaatontwrichting

DEN HAAG (ANP) - Sinds het klimaatakkoord van Parijs van 2015 hebben Europese banken meer dan 250 miljard euro geleend aan bedrijven die bijdragen aan ontbossing. Zij zijn daardoor medeverantwoordelijk voor klimaatontwrichting, melden Greenpeace, Milieudefensie en Harvest in een nieuw rapport. Rabobank en ING staan in de Europese top vijf.

Het rapport van de ngo's, dat is ondertekend door achttien andere organisaties, analyseert de relaties tussen Europese financiële instellingen en de 135 grootste ondernemingen die actief zijn in risicosectoren, waaronder vleesbedrijven, sojaproducenten en handelaren in deze landbouwgrondstoffen. Die vormen volgens de ngo's een groot risico op natuurverwoesting, waaronder ontbossing in de Amazone.

De ngo's becijferden dat Europese banken tussen 2016 en 2023 voor 256 miljard euro aan leningen en andere diensten hebben verstrekt aan bedrijven die in verband worden gebracht met ontbossing.

6,1 miljard euro

Het rapport licht met name zes bedrijven uit: de Braziliaanse vleesproducenten JBS en Marfrig, palmolie- en pulpgiganten RGE en Sinar Mas uit Indonesië en de Amerikaanse grondstoffenhandelaren Bunge en Cargill. Tussen 2016 en 2023 hebben deze 24,4 miljard euro aan krediet gekregen van Europese banken.

Rabobank, ING en ABN AMRO gaven de zes multinationals een kwart van dat bedrag, oftewel 6,1 miljard euro. In de EU bezorgden alleen Franse banken deze risicosectoren meer geld dan de Nederlandse financiële instellingen.

Reacties banken

ING zegt de zorgen van Greenpeace over ontbossing te delen. De bank heeft ook beleid om bijvoorbeeld geen kap van tropisch regenwoud te financieren. Met klanten die nog niet aan de eisen voldoen gaat de bank in gesprek. "We moedigen onze klanten aan om hun bedrijfsvoering te verbeteren als dat nodig is en indien nodig maken we hier afspraken over. Als een klant onvoldoende verbetering laat zien, kan dit uiteindelijk leiden tot beëindiging van de relatie."

ABN AMRO noemt de cijfers uit het rapport "geen goede weergave van de actuele situatie". De bank heeft namelijk in 2020 al besloten om de activiteiten van zijn grootzakelijke tak buiten Europa, waaronder alle grondstoffenfinanciering, af te bouwen. "Deze afbouw was eind 2022 nagenoeg voltooid, wat betekent dat ABN AMRO sindsdien geen financieringsrelatie meer heeft met de meeste van de genoemde bedrijven."

Meer uit Binnenland

Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

29 minuten geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

30 minuten geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

1 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

1 uur geleden
Een derde van Nederlanders wil wolf niet in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie Nederlanders vindt dat de wolf niet in Nederland thuishoort. Vooral inwoners van Drenthe en Flevoland zijn tegen de aanwezigheid van de wolf. Dit concluderen Kieskompas en het ANP op basis van een enquête die bijna 15.000 Nederlanders hebben ingevuld.

3 uur geleden
Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

4 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

6 uur geleden