Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ngo's klagen Nederlandse staat aan om EU-Turkijedeal

Ngo's klagen Nederlandse staat aan om EU-Turkijedeal

DEN HAAG (ANP) - Amnesty International, Stichting Bootvluchteling en Defence for Children klagen de Nederlandse staat aan over de EU-Turkijedeal. Zij stappen naar de rechter omdat zij willen dat Nederland verantwoordelijk wordt gehouden voor de mensonterende omstandigheden op de Griekse eilanden die volgden na de deal. Ook moet er van hen een oplossing komen om mensenrechtenschendingen te voorkomen.

De deal bepaalde dat alle mensen die op irreguliere wijze de oversteek maakten van Turkije naar Griekenland terug werden gestuurd naar Turkije, zodat niet te veel mensen naar Europa zouden komen. Tijdens het maken van de afspraak was al bekend dat Turkije geen veilig land was voor vluchtelingen en dat het asielsysteem in Griekenland niet functioneerde. Volgens de ngo's probeerden de EU-lidstaten met de deal onder hun verantwoordelijkheid zoals bepaald in het internationaal recht uit te komen.

Tienduizenden asielzoekers kwamen in erbarmelijke omstandigheden in kampen op de Griekse eilanden te zitten, vertelt directeur van Amnesty International Nederland Dagmar Oudshoorn. "Wij zagen de schrijnende gevolgen dagelijks in onze kliniek op Lesbos, in de vorm van onbeschrijflijk menselijk leed. Ons team kon de enorme behoefte aan medische en psychologische noodhulp nauwelijks aan", voegt Esther Vonk, directeur van Stichting Bootvluchteling, daar aan toe.

Vorig jaar stelden de ngo's de Nederlandse staat al verantwoordelijk voor de gevolgen van de EU-Turkijedeal, maar de overheid erkende deze aansprakelijkheid niet. Daarom dagen zij de staat nu voor de rechter, melden de hulporganisaties.

Naast de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de deal willen Amnesty International, Stichting Bootvluchteling en Defence for Children ook dat de staat ervoor zorgt dat de uitvoering van de deal in lijn is met nationale, EU- en internationale wetgeving. Dit om mensenrechtenschendingen te voorkomen.

"We doen dit niet omdat we graag naar de rechter gaan, maar omdat dit het enige middel is dat nog rest. De EU-Turkijedeal had en heeft een directe impact op het leven van tienduizenden mensen, en niemand neemt verantwoordelijkheid. We moeten voorkomen dat de EU-Turkijedeal als blauwdruk wordt gebruikt voor toekomstige migratiedeals", aldus Vonk.

Meer uit Binnenland

Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

DEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. "De fileteller maakt overuren", aldus de verkeersdienst.

14 minuten geleden
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen. Met name in de omgeving van Ermelo duikt de laatste tijd geregeld een wolf op die niet schuw meer is en mensen benadert.

51 minuten geleden
Nederlandse vrouw (61) omgekomen na val in Zwitserland

CRANS-MONTANA (ANP) - Een Nederlandse vrouw van 61 is donderdag overleden na een val in het Zwitserse Crans-Montana. De politie van het kanton Wallis, waar Crans-Montana ligt, meldt dat vrijdag.

2 uur geleden
Moskeeën vragen Halsema om Gaza te benoemen in toespraak op 4 mei

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, doen een oproep aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om in haar toespraak op de Dam op 4 mei het geweld in Gaza te benoemen.

5 uur geleden
Man (26) vast om miljoenenoplichting via cryptoplatform

DEN HAAG (ANP) - In een onderzoek naar grootschalige oplichting via het gokplatform Zkasino is een 26-jarige man opgepakt. Dat meldt de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. In dat platform hadden mensen wereldwijd meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollar (27,9 miljoen euro) aan cryptovaluta gestoken.

5 uur geleden
Kans op regen tijdens dodenherdenking en Bevrijdingsdag

HOUTEN (ANP) - Het wordt komend weekend licht wisselvallig weer. Volgens Weeronline is er op beide dagen kans op buien bij temperaturen van 15 tot 18 graden.

8 uur geleden
Ontslag dreigt voor 4 politiemensen Amsterdam om WhatsAppgroep

AMSTERDAM (ANP) - De politie Amsterdam heeft vier medewerkers strafontslag aangezegd omdat ze hebben deelgenomen aan een WhatsAppgroep waar grensoverschrijdende en discriminerende teksten werden gedeeld. Zes anderen uit de groep hangt voorwaardelijk ontslag boven het hoofd plus een 'leertraject rondom gedrag en integriteit'. Het elfde lid van de groep krijgt een berisping.

8 uur geleden