Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NFI steeds sneller met DNA-onderzoek

NFI steeds sneller met DNA-onderzoek

RIJSWIJK (ANP) - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) slaagt erin steeds sneller DNA-sporen te analyseren. Het NFI kan tegenwoordig al in drie uur tijd een DNA-spoor uit bijvoorbeeld speeksel koppelen aan een mogelijke verdachte. Het NFI kondigt maandag met het OM en de politie nieuwe ‘proeftuinen’ aan om steeds meer DNA-onderzoek te versnellen en te automatiseren.

"Dankzij voortschrijdende technieken lukt het ons steeds sneller DNA te onderzoeken en is de tijd in een spoedprocedure al teruggebracht van zes naar drie uur. Dat lukt alleen als de sporen daar geschikt voor zijn, zoals duidelijke bloedsporen en speekselsporen, waar DNA in zit van één persoon", zegt DNA-deskundige Arnoud Kal. "Sporen met DNA-materiaal van meerdere personen of met heel weinig DNA kosten meer tijd."

Een van de proeftuinen heet LocalDNA, waarin de landelijke eenheid van de politie samen met de eenheden in Amsterdam en Midden-Nederland experimenteren met een bus en apparatuur waarmee ze op de plaats van het misdrijf direct een klein aantal DNA-sporen kunnen omzetten in data, die direct naar het NFI worden gezonden om daar te analyseren. Een rit met de forensische bus levert tijdwinst op om snel een verdachte in beeld de krijgen, zegt Kal. "De politie hoeft speekselsporen van een sigaret of een blikje niet eerst naar het NFI te brengen voor onderzoek."

Snelle ID-lijn

Tegelijkertijd wordt in de proeftuin gewerkt aan een snellere informatiestroom tussen NFI, politie en OM zodat de DNA-resultaten sneller worden benut in het strafproces. Belangrijk in het proeftraject LocalDNA is de vraag of de voordelen, zoals het besparen van onderzoekscapaciteit, opwegen tegen de hoge investeringskosten van de bus.

Om DNA-onderzoek te versnellen en verder te automatiseren begint het NFI begin 2021 met de Snelle ID-lijn. Kal: "Het NFI heeft software ontwikkeld om menselijke handelingen te minimaliseren. Computers zorgen voor duizenden DNA-analyses, interpretaties en vergelijkingen met de DNA-databank. Ook hiervoor geldt dat we met gemakkelijke sporen beginnen. Moeilijke sporen zoals mengsporen van meerdere personen, laten we door een deskundige bekijken."

DNA-databank

Niet alle DNA-profielen voldoen aan de criteria om te worden opgenomen in de databank. Die profielen werden tijdens rechercheonderzoeken tot nu toe eenmalig vergeleken in de DNA-databank voor strafzaken. Dat gaat veranderen met het project ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. Voortaan laat het NFI deze sporen niet langer onbenut. NFI-software gaat de sporen een jaar lang elke twee maanden vergelijken met de profielen in de databank. Het OM kan na een jaar besluiten het automatische vergelijkingsproces te verlengen. "Belangrijk", zegt Kal, "want de DNA-databank groeit iedere dag met nieuwe profielen van verdachten en veroordeelden."

De proefprojecten worden volgend jaar geëvalueerd.

Meer uit Binnenland

Vijf minderjarige meisjes aangehouden voor mishandeling in Veghel

VEGHEL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf minderjarige meisjes aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het "ernstig mishandelen" van een 15-jarig meisje uit Veghel (Noord-Brabant). De verdachten zitten vast en worden verhoord. Aansluitend aan dat verhoor krijgen ze bezoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Daarna neemt de officier van justitie een beslissing over het vervolg van de zaak, meldt de politie.

13 minuten geleden
Opnieuw drie AZ-supporters aangehouden wegens ongeregeldheden

ALKMAAR (ANP) - De politie heeft nog eens drie AZ-supporters aangehouden vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de rellen in het voetbalstadion van de Alkmaarse club eerder deze maand. Dat brengt het totaal aantal arrestaties in de zaak op achttien, laat de politie weten.

22 minuten geleden
Nederland wil niet langer EU-geld naar Oeganda sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Unie stopt met het jaarlijks overmaken van tientallen miljoenen euro's aan onder meer ontwikkelingshulp aan Oeganda. Buitenlandminister Wopke Hoekstra gaat daarop aandringen nu het Oost-Afrikaanse land een rabiate anti-homowet invoert.

34 minuten geleden
OM eist 12 jaar cel tegen vermeende vertrouwensman van Taghi

ROTTERDAM (ANP) - Tegen de 42-jarige Najim Z. heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van twaalf jaar geëist voor twee cocaïnetransporten. Z. werd eind maart vorig jaar in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonvader Mink K. De mannen zijn in juni vorig jaar uitgeleverd aan Nederland.

42 minuten geleden
XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

1 uur geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

1 uur geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

1 uur geleden