Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

NFI-model filtert doodsbedreigingen uit criminele chats

NFI-model filtert doodsbedreigingen uit criminele chats

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een computermodel ontwikkeld voor rechercheurs die versleutelde berichten meelezen die criminelen aan elkaar sturen. Het computermodel met zelflerende computers herkent welke berichten een serieuze bedreiging kunnen vormen.

"Ik wil bloed zien", of "Doe een kogel in zijn hoofd". Het zijn voorbeelden van berichten die vorig jaar via EncroChat verstuurd werden en waar rechtbanken nu nog wekelijks uit citeren tijdens grote strafprocessen. Voorbeelden zijn de strafzaak over het vermeende Haagse drugsnetwerk van Piet S., alias Dikke Piet, en het proces rond de zogeheten martelcontainer in Wouwse Plantage.

Ongeveer twintig miljoen berichten van tienduizenden gebruikers, waaronder 12.000 Nederlanders, kwamen vorig jaar in handen van de politie. Daarmee zijn ontvoeringen, martelingen en liquidaties mogelijk voorkomen. EncroChat was de vierde beveiligde chatdienst van criminelen die de politie wist te kraken. In maart kwam daar met Sky ECC een vijfde bij.

Deep learning

Het zoeken in de berg berichten is als een speld in een hooiberg. Het team voor Forensische Big Data Analyse (FBDA) van het NFI ontwikkelt modellen om levensbedreigende berichten uit gekraakte chatdiensten te filteren, zo zet het NFI woensdag uiteen op de website. Het model van EncroChat was klaar toen per 1 april vorig jaar de gesprekken op EncroChat bij de politie binnen stroomden.

Het NFI maakt gebruik van deep learning, een verzameling van technieken waarmee je computers taal kunt leren herkennen, ook het criminele jargon dat criminelen bezigen als ze een mishandeling, ontvoering of moord voorbereiden. Ze gebruiken bijvoorbeeld de woorden slapen, poppen, afknallen en verdwijnen. Europol heeft geholpen om een lijst met vergelijkbare woorden in het Frans en Engels te maken.

De politierechercheurs gaven de gevonden resultaten vervolgens het label ‘bedreigend’ mee of het label ‘niet-bedreigend’ en leerden de computers zo meer over de context van de berichten. Medewerkers van het NFI hebben zo tienduizenden bedreigende en niet-bedreigende zinnen ingevoerd om het model te trainen. Gecheckte resultaten worden weer gelabeld en opnieuw ingeladen, wat de computer steeds slimmer maakt. Het NFI benadrukt geen 100 procent garantie te kunnen geven en dat niet de computers, maar de politie beslist of een bericht zo bedreigend is dat potentiële slachtoffers worden gewaarschuwd.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

4 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

8 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

9 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

10 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

11 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

11 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

11 uur geleden