Nexperia steekt 200 miljoen in geavanceerde chipproductie Hamburg
HAMBURG (ANP) - De Nederlandse chipmaker Nexperia steekt 200 miljoen dollar (ongeveer 187 miljoen euro) in zijn productielocatie in Hamburg. Daarmee wil de fabrikant geavanceerde halfgeleiders maken en de infrastructuur bouwen die daarvoor nodig is.
De investering is volgens Nexperia, dat zijn hoofdkantoor in Nijmegen heeft, nodig om de groeiende vraag naar efficiënte halfgeleiders voor energie op de lange termijn bij te kunnen benen. De chips die Nexperia in Hamburg wil produceren worden gebruikt voor elektrificatie en digitalisatie, bijvoorbeeld in datacenters. De productie moet deze maand al beginnen.
De halfgeleiders worden volgens Nexperia de komende twee jaar in de Duitse stad gemaakt. "Deze investering versterkt onze positie als toonaangevende leverancier van energie-efficiënte halfgeleiders", zegt operationeel directeur Achim Kempe. Volgens hem moet het fabriceren van een van die halfgeleiders in de toekomst volledig in Hamburg gebeuren.
Miljardeninvesteringen elders
Verschillende grote techbedrijven hebben de laatste tijd miljardeninvesteringen aangekondigd en daarvoor zijn chips nodig. Zo wil Amazon komende jaren 8,8 miljard dollar uittrekken om zijn infrastructuur voor clouddiensten in Duitsland uit te breiden. Microsoft kondigde miljardeninvesteringen in onder meer Frankrijk en Zweden aan om in die landen zijn clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI) uit te breiden. In Maleisië wil Google 2 miljard dollar steken in onder meer zijn eerste datacenter daar.
Nexperia maakt ook chips voor bijvoorbeeld smartphones en auto's. Het bedrijf hoorde vroeger bij de Eindhovense chipproducent NXP, maar werd een aantal jaren geleden overgekocht door Chinese investeerders. Sinds 2018 is het in handen van het Chinese Wingtech Technology.
Meer uit Financieel
BARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
16 uur geledenPARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over de staatsfinanciën van Frankrijk. Het ratingbureau verlaagde het rapportcijfer voor de Franse financiële gezondheid om de politieke crisis in het land. Die zit maatregelen dwars die de overheidsbegroting op orde moeten brengen, stelt Moody's.
17 uur geledenBELGRADO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste olie- en gasbedrijf van Servië krijgt te maken met Amerikaanse en Britse sancties om de banden met Rusland. Dat zei de Servische president Aleksandar Vucic in een tv-interview.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De voorvrouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW doet, met tegenzin, een oproep om het kopen van producten van Europese makelij te verplichten. In een interview met De Telegraaf noemt Ingrid Thijssen zo'n eis onvermijdelijk nu andere grote machtsblokken ook met maatregelen komen die de eigen industrie voortrekken.
21 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het is TikTok niet gelukt meer tijd te winnen om een dreigend verbod in de Verenigde Staten af te wenden. Op 19 januari wordt de video-app verbannen uit Amerikaanse appstores van Google en Apple, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance TikTok verkoopt. De twee bedrijven eisten bij een rechter uitstel van dat verbod om een hoger beroep voor het Hooggerechtshof af te wachten, maar de rechter ging daar niet in mee.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.
23 uur geleden