Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

New York weigert bevel Trump over 'heropening' bij onveiligheid

New York weigert bevel Trump over 'heropening' bij onveiligheid

NEW YORK (ANP/RTR) - Als de Amerikaanse president Donald Trump de staat New York beveelt de lockdown op te heffen, weigert gouverneur Andrew Cuomo dat te doen als het nog niet veilig genoeg is vanwege het coronavirus. Dat zei Cuomo in een interview met CNN. "Als hij me opdraagt dat te doen op een manier waarbij de volksgezondheid in gevaar komt, zou ik het niet doen". New York is in de VS de zwaarst getroffen staat door het coronavirus.

Trump liet op Twitter blijken niets te moeten hebben van de retoriek van de gouverneur van New York. "Cuomo belt dagelijks, zelfs ieder uur, en smeekt om alles waar de staat zelf verantwoordelijk voor zou moeten zijn", schrijft de president. "Zoals nieuwe ziekenhuizen, bedden en beademingsapparatuur. Ik heb het allemaal geregeld voor hem en alle anderen, en nu wil hij onafhankelijkheid. Dat gaat niet gebeuren!"

Eerder liet Trump weten het "totale gezag" te hebben over de staten als het gaat om een reactie op het virus. Die uitspraak werd vervolgens bekritiseerd door deskundigen en meerdere gouverneurs. Volgens hen is dat namelijk niet in de grondwet vastgelegd en dus kan Trump zo'n bevel niet uitvaardigen. Doet hij dat toch, dan belooft Cuomo juridische stappen te ondernemen.

De VS zijn met zo'n 550.000 gerapporteerde besmettingen het hardst getroffen door het coronavirus. De Johns Hopkins Universiteit becijferde tot nu ruim 21.600 doden als gevolg van het virus, waarvan bijna 7000 in de staat New York.

Meer uit Buitenland

Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

44 minuten geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

1 uur geleden
Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

2 uur geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

3 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

4 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

6 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

7 uur geleden