Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

New York verlengt avondklok na nieuwe plunderingen

New York verlengt avondklok na nieuwe plunderingen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft de avondklok in zijn stad met een tweede dag verlengd nadat er maandagavond opnieuw rellen en plunderingen waren. Aanvankelijk was er alleen een plan voor een avondklok voor de nacht van maandagavond 23.00 uur tot dinsdag 05.00 uur, vanwege de protesten dit weekend naar aanleiding van de dood van de zwarte George Floyd door een witte politieagent in Minneapolis.

De politie van New York heeft 8000 agenten de straat opgestuurd en haar aanwezigheid in de gebieden waar vernielingen en plunderingen waren verdubbeld, meldden De Blasio en gouverneur Andrew Cuomo van New York. Ook maandagavond gingen de ongeregeldheden door, waarop de burgemeester een verlenging van de avondklok voor nog een avond en nacht aankondigde met ingang van 20.00 uur dinsdag.

Diverse media berichtten over het plunderen van winkels in Manhattan van Nike en Microsoft, een New York Yankees-shop en twee winkels die Rolex-horloges verkopen. Ook waren er op social media beelden te zien van plunderingen bij warenhuis Macy's.

Federale politie

Het geweld van de demonstranten "overschaduwt de gerechtigheid van de boodschap", zei gouverneur Cuomo maandag. "Het speelt de mensen en partijen die geen veranderingen willen in de kaart." Het dreigement van president Trump om militairen in te zetten tegen de relschoppers wees Cuomo van de hand, net als de Democratische gouverneurs in de staten Illinois en Michigan.

In bijna veertig andere steden in de Verenigde Staten is een avondklok afgekondigd. In Washington ging de avondklok om 19.00 uur in, maar ruim vier uur later waren er nog steeds veel actievoerders op de straten, meldde CNN. Minstens één legerhelikopter probeerde volgens de nieuwszender de groepen uit elkaar te drijven.

Burgemeester Muriel Bowser van Washington hekelde op Twitter de inzet van de federale politie tegen actievoerders op Lafayette Square, waar president Trump een wandeling naar een nabijgelegen kerk maakte. "Ik had een avondklok voor 19.00 uur afgekondigd. Ruim 25 minuten voor ingang van de avondklok heeft de federale politie munitie gebruikt tegen vreedzame demonstranten voor het Witte Huis. Een daad die het werk van de politieagenten alleen maar lastiger maakt. Schande!"

Meer uit Buitenland

Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

PHOENIX (ANP/RTR) - De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

13 minuten geleden
Weer confrontaties met politie bij pro-Europese protesten Georgië

TBILISI (ANP/RTR) - In Georgië is het opnieuw tot confrontaties gekomen tussen pro-Europese demonstranten en de politie. Agenten gebruikten onder meer traangas en flitsgranaten om de menigte uit elkaar te drijven.

1 uur geleden
Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

2 uur geleden
Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

NEW YORK (ANP) - De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.

3 uur geleden
Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

4 uur geleden
Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

5 uur geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

6 uur geleden