Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

New York Times: Oekraïne zit volgens VS achter moord Doegina

New York Times: Oekraïne zit volgens VS achter moord Doegina

NEW YORK (ANP) - Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de moord op de Russin Daria Doegina, de dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin. Dat bericht de Amerikaanse krant The New York Times woensdag.

Rusland wees een dag na de dood van de 29-jarige vrouw de Oekraïense geheime dienst aan als schuldige. Kiev ontkent een rol te hebben gespeeld. Doegina stierf in augustus bij Moskou toen een bom onder haar auto ontplofte. Zij was net als haar vader, die naar verluidt mogelijk veel invloed heeft in het Kremlin, een voorstander van de oorlog in Oekraïne.

The New York Times schrijft dat de Verenigde Staten niet van tevoren op de hoogte waren van de aanslag en er op geen enkele manier bij betrokken waren. Er worden geen details gedeeld over welke Oekraïense functionarissen achter de moord zitten. Het is niet bekend of president Volodimir Zelenski toestemming heeft gegeven.

Meerdere sabotageplannen

Zelenski's adviseur Michailo Podoljak heeft tegen de krant opnieuw gezegd dat Oekraïne niet achter de aanslag zit. "Een moord in oorlogstijd moet een specifiek doel vervullen, tactisch of strategisch. Iemand als Doegina is geen tactisch of strategisch doelwit voor Oekraïne", zei hij.

Doegina was vlak voor haar dood met haar vader naar een evenement buiten Moskou geweest. Ze zouden samen naar de hoofdstad terugreizen, maar dat plan ging op het laatste moment niet door. Daarom wordt gespeculeerd of Doegin niet het doelwit was. De ideoloog wordt ook wel 'het brein' van president Vladimir Poetin genoemd.

The New York Times schrijft verder dat Amerikaanse functionarissen gefrustreerd zijn over het gebrek aan transparantie van Oekraïne over zijn militaire en geheime plannen, vooral in Rusland. Sinds het begin van de Russische invasie heeft de Oekraïense geheime dienst volgens de krant meerdere sabotageplannen op Russische bodem uitgevoerd. De moord op Doegina zou een van de meest gewaagde operaties tot nu toe zijn geweest.

Meer uit Buitenland

Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

SJANGHAI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

2 uur geleden
18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

PHOENIX (ANP/RTR/AFP) - In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

2 uur geleden
Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.

2 uur geleden
Dagjesmensen in Venetië moeten toegangskaartje tonen

VENETIË (ANP/AFP) - Toeristen die een dagje Venetië willen bezoeken, moeten donderdag voor het eerst een toegangskaartje hebben. Het gaat om een proef op de drukste momenten in het jaar. De stad hoopt dat de maatregel helpt om de negatieve gevolgen van de enorme aantallen toeristen die naar Venetië gaan te beperken.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse betogingen aan universiteiten in VS breiden uit

AUSTIN (ANP/AFP) - Het aanzwellende protest aan Amerikaanse universiteiten tegen de oorlog van Israël in de Gazastrook is woensdag uitgebreid naar meer onderwijsinstellingen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson wil dat de Nationale Garde ingrijpt, zei hij woensdag tijdens een bezoek aan de Columbia University in New York.

4 uur geleden
VS stuurden Oekraïne heimelijk langeafstandsraketten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Washington had voorheen bezwaar daartegen. Het gaat om de langeafstandsraketten van het type ATACMS die deze maand twee keer door Oekraïne zijn ingezet.

9 uur geleden
Irak executeert dertien mensen voor terrorisme, Amnesty bezorgd

BAGDAD (ANP) - In Irak zijn deze week meer dan tien mensen opgehangen die veroordeeld zijn voor terrorisme. Daarop kan in Irak de doodstraf staan, al moet wel de president uitvoeringsbesluiten ondertekenen. Amnesty International hekelt het gebrek aan transparantie over de executies en roept het land op er onmiddellijk mee te stoppen.

10 uur geleden