Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

New York klaagt Shell aan om 'misleidende' reclames over klimaat

New York klaagt Shell aan om 'misleidende' reclames over klimaat

NEW YORK (ANP) - New York klaagt Shell aan wegens advertenties waarmee het olie- en gasconcern het inwoners van de Amerikaanse metropool zou hebben misleid. Doordat Shell zijn brandstoffen als "schoner" en "groener" aanprees, liet het bedrijf volgens het stadsbestuur na consumenten eerlijk te informeren over de vervuiling die zijn brandstoffen veroorzaakt. De stad sleept om dezelfde reden ook branchegenoten BP en ExxonMobil voor de rechter.

Burgemeester Bill de Blasio van New York betoogt dat de olieconcerns moeten worden aangepakt omdat ze zich schuldig maken aan 'greenwashing', het duurzaam laten lijken van activiteiten die eigenlijk helemaal niet milieuvriendelijk zijn. "Onze kinderen verdienen het te leven in een wereld zonder klimaatverandering", zo zei hij. "Dat betekent dat we de grootste vervuilers tot de orde moeten roepen wegens misleidende advertenties."

Volgens New York maken Shell, BP en ExxonMobil consumenten ten onrechte wijs dat ze bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering als ze hun producten kopen. Daarnaast klaagt de stad dat ze zichzelf met grootscheepse campagnes presenteren als voorlopers in de strijd tegen klimaatverandering. Dit zouden ze vooral doen omdat ze met een groener imago beter in de markt liggen. "De gedaagden hebben miljoenen uitgegeven om consumenten te laten geloven dat ze een groene, schone keuze zijn. Maar dat zijn ze niet", aldus het juridisch hoofd van de gemeente.

Naast de drie olieconcerns is ook brancheorganisatie American Petroleum Institute aangeklaagd. In een reactie noemt die instelling de aanklacht ongegrond. Volgens American Petroleum Institute is de sector er de voorbije jaren in geslaagd de eigen ecologische voetafdruk en uitstoot "substantieel terug te dringen", zo laat een advocaat weten aan persbureau Bloomberg.

Meer uit Financieel

Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

5 uur geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

10 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

11 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

14 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

14 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

22 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

1 dag geleden