Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'New York bezuinigt 1 miljard dollar op politie'

'New York bezuinigt 1 miljard dollar op politie'

NEW YORK (ANP/AFP) - De stad New York kort 1 miljard dollar op het jaarlijkse budget van de politie. De gemeenteraad van de grootste stad van de Verenigde Staten heeft een begroting goedgekeurd waarvan die besparing een onderdeel is. Sinds de Amerikaanse politie eind mei opnieuw in opspraak is geraakt vanwege racisme en het gebruik van buitensporig geweld, klinkt in het hele land de roep om te bezuinigen op de politie.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio heeft gezegd dat het budget van de New Yorkse politie van ongeveer 6 miljard dollar is verlaagd naar ongeveer 5 miljard dollar. Als gevolg van de bezuiniging gaan onder meer plannen om 1160 nieuwe agenten aan te nemen niet door. Ook moet de politie minder geld kwijt zijn aan overuren en worden werknemers met administratieve taken anders ingezet. De New Yorkse politie bestaat uit ongeveer 36.000 agenten.

Sommige gemeenteraadsleden spreken echter van een boekhoudtruc. Zo zou 400 miljoen aan besparingen alsnog naar de politie gaan, maar dan via het onderwijsdepartement doordat de kosten voor het beveiligen van scholen naar dat departement worden verplaatst. "De begroting waar vanavond over wordt gestemd, bezuinigt GEEN 1 miljard dollar op de politie", zei gemeenteraadslid Brad Lancer dinsdag op Twitter.

Jaarbegroting

De Black Lives Matter-beweging pleitte er de afgelopen maand herhaaldelijk voor om geld bij de politie weg te halen en dat te steken in huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg voor achterstandsgebieden. Demonstranten die vorige week voor het New Yorkse stadhuis kampeerden, eisten dat geld van Amerika's grootste politiemacht wordt overgeheveld naar het aanpakken van rassenongelijkheid.

De jaarbegroting van New York wordt van 93 miljard dollar teruggebracht naar 88 miljard dollar vanwege de coronacrisis. Burgemeester De Blasio schatte onlangs dat de pandemie, waaraan zo'n 22.000 New Yorkers zijn gestorven, de stad zo'n 9 miljard heeft gekost.

Meer uit Buitenland

Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

6 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

3 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

4 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

7 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

10 uur geleden