Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'New York bezuinigt 1 miljard dollar op politie'

'New York bezuinigt 1 miljard dollar op politie'

NEW YORK (ANP/AFP) - De stad New York kort 1 miljard dollar op het jaarlijkse budget van de politie. De gemeenteraad van de grootste stad van de Verenigde Staten heeft een begroting goedgekeurd waarvan die besparing een onderdeel is. Sinds de Amerikaanse politie eind mei opnieuw in opspraak is geraakt vanwege racisme en het gebruik van buitensporig geweld, klinkt in het hele land de roep om te bezuinigen op de politie.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio heeft gezegd dat het budget van de New Yorkse politie van ongeveer 6 miljard dollar is verlaagd naar ongeveer 5 miljard dollar. Als gevolg van de bezuiniging gaan onder meer plannen om 1160 nieuwe agenten aan te nemen niet door. Ook moet de politie minder geld kwijt zijn aan overuren en worden werknemers met administratieve taken anders ingezet. De New Yorkse politie bestaat uit ongeveer 36.000 agenten.

Sommige gemeenteraadsleden spreken echter van een boekhoudtruc. Zo zou 400 miljoen aan besparingen alsnog naar de politie gaan, maar dan via het onderwijsdepartement doordat de kosten voor het beveiligen van scholen naar dat departement worden verplaatst. "De begroting waar vanavond over wordt gestemd, bezuinigt GEEN 1 miljard dollar op de politie", zei gemeenteraadslid Brad Lancer dinsdag op Twitter.

Jaarbegroting

De Black Lives Matter-beweging pleitte er de afgelopen maand herhaaldelijk voor om geld bij de politie weg te halen en dat te steken in huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg voor achterstandsgebieden. Demonstranten die vorige week voor het New Yorkse stadhuis kampeerden, eisten dat geld van Amerika's grootste politiemacht wordt overgeheveld naar het aanpakken van rassenongelijkheid.

De jaarbegroting van New York wordt van 93 miljard dollar teruggebracht naar 88 miljard dollar vanwege de coronacrisis. Burgemeester De Blasio schatte onlangs dat de pandemie, waaraan zo'n 22.000 New Yorkers zijn gestorven, de stad zo'n 9 miljard heeft gekost.

Meer uit Buitenland

VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

1 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

4 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

4 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

7 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

7 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

9 uur geleden