Neushoorns geïnjecteerd met radioactief materiaal tegen stropen
JOHANNESBURG (ANP/AFP) - Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben voor het eerst levende neushoorns geïnjecteerd met radioactief materiaal. Volgens de onderzoekers is dat ongevaarlijk voor de bedreigde dieren, maar kan het wel een manier zijn om het stropen tegen te gaan.
In Zuid-Afrika leeft een grote populatie neushoorns, maar is ook veel illegale jacht op de dieren. Stropers zijn uit op de hoornen, die vooral in Azië gebruikt worden voor traditionele geneeskunde. Volgens het Zuid-Afrikaanse ministerie voor Milieu zijn vorig jaar 499 neushoorns in het land gedood. De handel in hoorns is verboden, maar nog niet uitgebannen.
Nu hebben wetenschappers bedacht dat die handel kan worden tegengegaan met radioactief materiaal. Door de hoorns daarmee te injecteren zouden die "nutteloos" moeten worden, zegt Nithaya Chetty, professor aan de Universiteit van Witwatersrand. De hoorn wordt "in feite giftig voor menselijke consumptie".
Detectiesystemen
Bovendien zou het radioactieve materiaal ervoor moeten zorgen dat de gesmokkelde hoornen bij douanes worden ontdekt door nucleaire detectiesystemen. Die zijn aanwezig in duizenden havens en vliegvelden in de wereld om nucleair terrorisme tegen te gaan.
De wetenschappers zijn nu begonnen met een test met twintig neushoorns die geïnjecteerd worden met het radioactieve materiaal. Volgens onderzoeker James Larkin hebben de dieren daar niets van gemerkt en is de dosis zo laag dat die geen gevaar vormt voor dier en milieu, maar hoog genoeg om gedetecteerd te worden. Het radioactieve materiaal werkt ongeveer vijf jaar, daarna moet het dier een nieuwe dosis krijgen.
Meer uit Buitenland
PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) - Haïti heeft het internationale vliegveld bij de hoofdstad Port-au-Prince heropend. Die luchthaven werd vorige maand gesloten na oplaaiend bendegeweld en een incident waarbij een passagierstoestel werd beschoten.
7 minuten geledenDAMASCUS/MILAAN (ANP/AFP) - De leider van de rebellengroepen die het regime van Bashar al-Assad ten val brachten, Abu Mohammad al-Jolani, heeft bevestigd dat de nieuwe Syrische leiders geen amnestie verlenen aan mensen die gevangenen hebben gemarteld tijdens het vorige regime. Hij wil dat landen waar die criminelen mogelijk naartoe zijn gevlucht, hen uitleveren om terecht te staan.
45 minuten geledenBERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft officieel een vertrouwensstemming in de Bondsdag aangevraagd. Het is een formele stap die gezet moet worden voordat er verkiezingen kunnen worden gehouden op 23 februari.
46 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat vier extra gevangenissen bouwen om 6500 extra cellen te creëren. De gevangenissen zitten nu overvol, waardoor dit jaar honderden veroordeelden eerder vrij zijn gekomen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft EU-lidstaten extra steun in de strijd tegen aanhoudende dreigingen en migrantenstromen vanuit Rusland en Belarus, waar vooral de oostkant van de EU mee te kampen heeft. De Commissie trekt 170 miljoen euro extra uit voor de verbetering van elektronische bewakingsapparatuur en telecommunicatienetwerken. Met het geld kunnen deze landen ook het binnendringen van drones tegengaan en mobiele detectieapparatuur inzetten, zo heeft de Commissie woensdag bekendgemaakt.
2 uur geledenTEHERAN/MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gezegd dat de val van het door Iran gesteunde regime van Assad in Syrië afgelopen weekend, "Iran en het anti-Israëlische verzet" niet heeft verzwakt. "Islamitisch Iran is sterk en machtig en wordt nog machtiger", aldus de sjiitische geestelijke die sinds 1989 de feitelijke machthebber is.
3 uur geledenANTWERPEN (ANP) - Acteur Tom Waes heeft het ziekenhuis verlaten en is weer thuis, na zijn ongeluk op de snelweg in Antwerpen-Zuid. Dat heeft de Vlaamse omroep VRT woensdag gemeld. De omroep schort voorlopig alle programma's met de Vlaamse acteur en presentator op, zodat hij zich op zijn herstel kan focussen.
3 uur geleden