Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neushoorns geïnjecteerd met radioactief materiaal tegen stropen

Neushoorns geïnjecteerd met radioactief materiaal tegen stropen

JOHANNESBURG (ANP/AFP) - Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben voor het eerst levende neushoorns geïnjecteerd met radioactief materiaal. Volgens de onderzoekers is dat ongevaarlijk voor de bedreigde dieren, maar kan het wel een manier zijn om het stropen tegen te gaan.

In Zuid-Afrika leeft een grote populatie neushoorns, maar is ook veel illegale jacht op de dieren. Stropers zijn uit op de hoornen, die vooral in Azië gebruikt worden voor traditionele geneeskunde. Volgens het Zuid-Afrikaanse ministerie voor Milieu zijn vorig jaar 499 neushoorns in het land gedood. De handel in hoorns is verboden, maar nog niet uitgebannen.

Nu hebben wetenschappers bedacht dat die handel kan worden tegengegaan met radioactief materiaal. Door de hoorns daarmee te injecteren zouden die "nutteloos" moeten worden, zegt Nithaya Chetty, professor aan de Universiteit van Witwatersrand. De hoorn wordt "in feite giftig voor menselijke consumptie".

Detectiesystemen

Bovendien zou het radioactieve materiaal ervoor moeten zorgen dat de gesmokkelde hoornen bij douanes worden ontdekt door nucleaire detectiesystemen. Die zijn aanwezig in duizenden havens en vliegvelden in de wereld om nucleair terrorisme tegen te gaan.

De wetenschappers zijn nu begonnen met een test met twintig neushoorns die geïnjecteerd worden met het radioactieve materiaal. Volgens onderzoeker James Larkin hebben de dieren daar niets van gemerkt en is de dosis zo laag dat die geen gevaar vormt voor dier en milieu, maar hoog genoeg om gedetecteerd te worden. Het radioactieve materiaal werkt ongeveer vijf jaar, daarna moet het dier een nieuwe dosis krijgen.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

1 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

3 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

4 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

6 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

7 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

8 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden