Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Neuropsycholoog: besmette atleten verliezen wat waardevol is

Neuropsycholoog: besmette atleten verliezen wat waardevol is

HELMOND (ANP) - Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF is bijzonder verontrust over de omstandigheden waarmee de atleten in quarantaine in Tokio te maken hebben. Neuropsycholoog dr. Erik Matser deelt de zorgen in hoge mate. "Ze komen vanuit een topsportklimaat in een gevangenis terecht. Daardoor ervaren ze een enorme stress-situatie."

Matser verwijst naar de Amerikaans/Israëlische psycholoog Daniel Kahneman, die in 2002 de Nobelprijs voor economie (en raakvlakken met de psychologie) won. "Met zijn theorie ‘loss aversion’ (angst voor verlies) beschreef hij precies wat er nu gebeurt", aldus de Helmondse wetenschapper, die onder meer internationale bekendheid verwierf door onderzoek naar hersenletsel in de sport. "Het gaat over verlies van identiteit, status en zekerheid. Het raakt emotioneel sterk aan wat we op dat moment waardevol vinden. De theorie beschrijft dat het verlies wat de atleten daar in die situatie overkomt emotioneel tweemaal zo belastend is als het winnen van een gouden medaille".

Veel problemen komen bij elkaar, zegt Matser. Bijvoorbeeld de grote cultuurverschillen tussen Azië en Noord-Europa. "De Japanners zetten deze mensen in totale afzondering, maar hebben blijkbaar geen idee wat ze de sporters emotioneel aandoen. Ze hebben, in hun visie en morele waarden, het beste met de betrokken atleten voor. Maar wij hebben een heel andere mentaliteit, daar houden ze momenteel geen rekening mee. Andersom misschien ook niet. Tokio wordt overstroomd door corona en krijgt te maken met een mega-evenement. Wij in Nederland laten de Vierdaagse niet doorgaan."

Totale afscherming

De Japanse aanpak is duidelijk, zegt Matser. "Zij denken dat ze door een totale afscherming van iedereen nog iets van de Olympische Spelen kunnen maken. Maar voor de bevolking en de politiek is het een sportfeest dat eigenlijk niet had mogen doorgaan. Zo zitten zij er in. Dan doet zich een coronageval voor en pakken ze het totaal anders aan dan wij. Dat kunnen wij niet plaatsen. Had NOC*NSF dit moeten weten? Ach, we hadden zoveel moeten weten."

Dat NOC*NSF begeleiding regelt voor de atleten in quarantaine noemt Matser heel zinnig. "Hun wereld is in een split-second in elkaar gedonderd. Alles wat je vier jaar lang hebt gedaan is voor niets geweest. Dit vergt ook maanden van begeleiding als ze straks weer thuis zijn. Hier stappen ze niet zomaar overheen. De kans dat deze atleten mentaal in staat zijn in september al aan een WK mee te doen acht ik zeer klein. Pas bij thuiskomst kunnen ze beginnen aan de echte verwerking."

Slachtoffers van overstroming

Matser trekt de vergelijking met de slachtoffers van de overstroming, recentelijk bijvoorbeeld in Limburg. "Mensen die van het één op het andere moment hun bedrijf kwijt zijn, of erger nog. Bij iets wat je eigenlijk niet ziet aankomen. Vooral dingen die buiten je om gebeuren hebben een enorme impact. Emotioneel zijn we niet van elastiek."

Sporters als bijvoorbeeld wielrenner Mathieu van der Poel zien hun olympische missie mislukken door een valpartij. "Onvergelijkbaar", zegt Matser. "Als het, zoals bij de besmette atleten, niet aan jezelf ligt is de frustratie duizend keer zo erg. Van der Poel mag blij zijn dat hij zijn nek niet heeft gebroken. Zijn val noem ik domheid, onkunde. Dat is emotioneel veel makkelijker te verwerken dan een externe oorzaak van uitsluiting."

Mag met betrekking tot quarantaine in Tokio het woord gevangenis vallen? Matser: "Zo ervaar ik het. Je zit ergens en je mag niet weg. Dat is een gevangenis. Sommige sporters handelen vanuit passie, sommige vanuit perfectionisme. Vooral voor die laatste groep is het nog moeilijker. Zij reageren er sterker op dat hun droom ineens voorbij is. Dan komen ze in dat ‘gevangenisregime’. Ze kunnen dat niet verklaren. Alles is ineens 180 graden anders."

Meer uit Sport

Griekspoor verliest op Roland Garros in vijf sets van Hurkacz

PARIJS (ANP) - Het is Tallon Griekspoor net niet gelukt voor het eerst in zijn loopbaan de derde ronde van Roland Garros te halen. De nummer 39 van de wereld verloor in een vijfsetter van 4 uur en 41 minuten van de Pool Hubert Hurkacz, die als dertiende geplaatst is in Parijs. Het werd 6-3 5-7 6-7 (13) 7-6 (5) 6-4. Griekspoor serveerde op 5-4 in de vierde set voor de wedstrijd.

20 minuten geleden
Alcaraz heeft vier sets nodig tegen Japanner Daniel

PARIJS (ANP) - Carlos Alcaraz heeft in de tweede ronde van Roland Garros setverlies geleden. De nummer 1 van de wereld was in vier sets te sterk voor de Japanner Taro Daniel, die 111 plekken lager staat: 6-1 3-6 6-1 6-2. Het duel duurde 2 uur en 25 minuten.

2 uur geleden
Franse hoop Garcia in tweede ronde Roland Garros uitgeschakeld

PARIJS (ANP) - Caroline Garcia, de hoop van het Franse tennispubliek, is op Roland Garros al in de tweede ronde uitgeschakeld. De nummer 5 van de wereld werd met 4-6 6-3 7-5 verrast door de Russin Anna Blinkova, die op het Court Philippe Chatrier pas haar negende wedstrijdpunt benutte.

5 uur geleden
Tennisster Svitolina boekt op Roland Garros zesde zege op een rij

PARIJS (ANP) - Tennisster Elina Svitolina heeft op Roland Garros haar zesde zege op een rij geboekt. De door coach Raemon Sluiter begeleide Oekraïense was met 2-6 6-3 6-1 te sterk voor de Australische Storm Hunter.

7 uur geleden
Overtuigende start tennisster Schuurs in dubbelspel Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisster Demi Schuurs is overtuigend begonnen aan het vrouwendubbelspel van Roland Garros. De nummer 16 van de wereld verloor samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk in de openingsronde slechts twee games tegen Cristina Bucsa uit Spanje en de Poolse Alicja Rosolska: 6-0 6-2. De partij duurde slechts 57 minuten.

7 uur geleden
Amerikaan Stolz (19) een na jongste winnaar van schaats-Oscar

OSLO (ANP) - De Amerikaan Jordan Stolz heeft de Oscar Mathisen Award gekregen voor beste schaatsprestatie van het afgelopen seizoen. De 19-jarige sporter is daarmee de op een na jongste winnaar ooit. Landgenoot Eric Heiden was in 1977 net iets jonger bij zijn eerste onderscheiding. Stolz kreeg de zogenoemde schaats-Oscar voor zijn wereldtitels op de 500, 1000 en 1500 meter.

8 uur geleden
Postuum gouden speld voor overleden shorttrackster Van Ruijven

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB heeft de in 2020 overleden shorttrackster Lara van Ruijven postuum geëerd met de gouden speld. Haar vader Gerard van Ruijven ontving de onderscheiding uit handen van directeur-bestuurder Herman de Haan van de KNSB. "Dit is echt mooi, dit waardeer ik zeer", aldus vader Van Ruijven. Zijn dochter was de eerste Nederlandse vrouw ooit die een wereldtitel shorttrack won.

9 uur geleden