Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netwerkoperators boos over brandstichting zendmasten

Netwerkoperators boos over brandstichting zendmasten

NAARDEN (ANP) - Vereniging Monet heeft afgelopen week aangifte gedaan van vier brandstichtingen in zendmasten voor de mobiele netwerken. Bij de antennes in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen is de bekabeling door het vuur zwaar beschadigd, zegt directeur Rob Bongelaar van Monet, dat namens de mobiele netwerkoperators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden.

"De operators doen ongelooflijk hun best in deze moeilijke tijd de mobiele netwerken draaiende te houden", zegt Bongelaar. "De beschikbaarheid van een betrouwbare digitale infrastructuur is van essentieel belang. De verbindingen zijn hard nodig voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en dan zijn er mensen die moedwillig zendmasten in de fik steken. Onbegrijpelijk en onacceptabel."

De directeur dacht bij de eerste brandstichting nog aan een incident. "Maar nu is het al vier keer gebeurd en dan ga je toch denken dat het geen toeval is. Ik spreek verder geen vermoedens uit, maar hoop wel dat de politie kan achterhalen wie hier achter zitten."

Schade

Bongelaar spreekt van schade die in de tienduizenden euro's kan lopen. Erger is dat zendmasten door de brandstichting tijdelijk kunnen uitvallen en er geen mobiel bereik is, zegt hij. "In een straal van 5 kilometer is er dan even geen dekking en dat kan uren duren. Als 112 tijdelijk niet bereikbaar is in een regio, kan dat grote gevolgen hebben."

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de sabotage en brandstichting van zendmasten in een reactie een "zorgelijke ontwikkeling", vooral vanwege de eventuele impact. "De uitval van zendmasten kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten", meldt de NCTV op zijn website.

Protest

De nationaal coördinator stelde vorig jaar al vast dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-newerk. "Veelal in de vorm van demonstraties, maar het heeft nog niet eerder geleid tot extremistische protestacties zoals de sabotage en brandstichting van afgelopen dagen."

In januari protesteerden zo'n honderd mensen op de Dam in Amsterdam tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders beweren dat de straling van antennes slecht is voor de gezondheid en het milieu.

Volgens directeur Bongelaar van Monet was bij één brandstichting van afgelopen week op de zendkast de tekst 'Fuck 5G' geschreven.

Meer uit Binnenland

Statushouders zoveel mogelijk in hotels, ook zonder fiat gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu verblijven, zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Het COA zegt donderdag een landelijke actie te zijn begonnen om de druk op de asielopvang te verminderen.

54 minuten geleden
NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dit bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken.

3 uur geleden
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.

5 uur geleden
NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

HILVERSUM (ANP) - De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.

5 uur geleden
Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

DEN HAAG (ANP) - Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

6 uur geleden
Nederlandse Patriot-eenheid oefent in Litouwen komende zomer

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse Patriot-eenheid oefent komende zomer in Litouwen, meldt het ministerie van Defensie. De oefening door de luchtafweereenheid is samen met Litouwse collega's en duurt enkele weken.

7 uur geleden
COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

9 uur geleden