Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Netwerkoperators boos over brandstichting zendmasten

Netwerkoperators boos over brandstichting zendmasten

NAARDEN (ANP) - Vereniging Monet heeft afgelopen week aangifte gedaan van vier brandstichtingen in zendmasten voor de mobiele netwerken. Bij de antennes in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen is de bekabeling door het vuur zwaar beschadigd, zegt directeur Rob Bongelaar van Monet, dat namens de mobiele netwerkoperators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden.

"De operators doen ongelooflijk hun best in deze moeilijke tijd de mobiele netwerken draaiende te houden", zegt Bongelaar. "De beschikbaarheid van een betrouwbare digitale infrastructuur is van essentieel belang. De verbindingen zijn hard nodig voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en dan zijn er mensen die moedwillig zendmasten in de fik steken. Onbegrijpelijk en onacceptabel."

De directeur dacht bij de eerste brandstichting nog aan een incident. "Maar nu is het al vier keer gebeurd en dan ga je toch denken dat het geen toeval is. Ik spreek verder geen vermoedens uit, maar hoop wel dat de politie kan achterhalen wie hier achter zitten."

Schade

Bongelaar spreekt van schade die in de tienduizenden euro's kan lopen. Erger is dat zendmasten door de brandstichting tijdelijk kunnen uitvallen en er geen mobiel bereik is, zegt hij. "In een straal van 5 kilometer is er dan even geen dekking en dat kan uren duren. Als 112 tijdelijk niet bereikbaar is in een regio, kan dat grote gevolgen hebben."

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de sabotage en brandstichting van zendmasten in een reactie een "zorgelijke ontwikkeling", vooral vanwege de eventuele impact. "De uitval van zendmasten kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten", meldt de NCTV op zijn website.

Protest

De nationaal coördinator stelde vorig jaar al vast dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-newerk. "Veelal in de vorm van demonstraties, maar het heeft nog niet eerder geleid tot extremistische protestacties zoals de sabotage en brandstichting van afgelopen dagen."

In januari protesteerden zo'n honderd mensen op de Dam in Amsterdam tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders beweren dat de straling van antennes slecht is voor de gezondheid en het milieu.

Volgens directeur Bongelaar van Monet was bij één brandstichting van afgelopen week op de zendkast de tekst 'Fuck 5G' geschreven.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Lelystad, verdachte aangehouden

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan de Binnendijk in Lelystad-Haven is woensdag een explosie geweest in een brievenbus. De politie heeft een verdachte aangehouden.

58 minuten geleden
Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

1 uur geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

3 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

3 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

3 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

5 uur geleden
Werkstraf geëist tegen Pegida-voorman voor groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Tegen Edwin Wagensveld, de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is woensdag in hoger beroep een taakstraf van veertig uur geëist voor onder meer groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd. Volgens de advocaat-generaal leverden de uitlatingen van Wagensveld "geen bijdrage aan het maatschappelijk debat" en hij noemde ze "onnodig grievend".

5 uur geleden